Kultura sećanja – tribina posvećena porodici Adamović

07/09/2016

Tribina pod nazivom „Adamovići, ispisnici građanskog Novog Sada – portreti Šandora i Saše Adamovića“ održana  je u sredu 7. septembra na „Tribini mladih“. O poznatoj novosadskoj porodici govorio  je istoričar Ognjen Karanović.

img_0970
Ognjen Karanović

Autor tribine istakao je da je veoma važno da se svi stanovnici Novog Sada sete onih koji su osnovali grad koji se bori za titulu evropske prestonice kulture, jer je Srpska Atina, izgrađena trudom i radom velikana koji su živeli u njoj.

– Zahvaljujem se Kulturnom centru Novog Sada, ustanovi koja prepoznaje ono što je bitno za razvoj kulturnog života grada – rekao je Karanović.

Ognjen Karanović je naglasio da tvorci građanske kulture Novog Sada nisu pripadali samo akademskim krugovima i sloju nenadmašne inteligencije u 18., 19. i 20. veku, već i pojedincima i porodicama uglednih trgovaca, zanatlija, bankara, industrijalaca, pa čak i vinogradara. Jedna od tih porodica, „rasadnica“ najčuvenijih zatočnika afirmacije novosadske privrede, politike i kulture bila je i trgovačko-vinogradarska familija Adamović. Predavač je predstavio bogate biografije i opisao tužnu sudbinu članova jedne od najznamenitijih porodica koje su živele u Novom Sadu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rEaY1YFpYpM[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja