Kultura Novog Sada pred evropskom publikom

04/07/2014

Read this report in English

 

Uz prisustvo brojnih delegacija zemalja dunavskog regiona, danas je u 17 sati u Edvin-Šarf Hausu svečano otvoren Dunavski festival koji se svake druge godine održava u Ulmu.

Novi Sad se predstavlja upravo u paviljonu gde se i održala svečana ceremonija otvaranja Dunavskog festivala, tako da je publika iskoristili priliku da poseti štand Novog Sada i pre zvaničnog otvaranja. Otvaranju je prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i tim Kulturnog centra Novog Sada koji realizuje novosadski nastup na ovom čuvenom evropskom festivalu, predvođen dr Andrej Fajgeljom, predsednikom Organizacionog odbora EPK i direktorom KCNS.

Međunarodni dunavski festival, Donaufest, vodeći je događaj u dunavskom regionu kada je reč o kulturnim manifestacijama i partnerstvima. Promoviše zajedništvo u različitosti, ideju kulturne saradnje i jačanje evropske solidarnosti.

Četvrt miliona posetilaca ovog vodećeg međunarodnog događaja, koji se održava od 1998. godine, od danas do zatvaranja Festivala 13. jula, imaće priliku da se upozna sa bogatom kulturnom ponudom našeg grada.

Pod sloganom „Novi Sad – otvoren grad“, na više od 180 kvadratnih metara izložbenog prostora, u centralnom paviljonu su predstavljene različite nacionalne zajednice, kulturne ustanove i festivali Novog Sada kao i zalaganja grada da postane Evropska prestonica culture 2021. godine.

Posebno iznenađenje za posetioce Festivala je trodimenzionalni model lule Alberta Ajnštajna urađen specijalno za ovu priliku da bi istakao povezanost Ulma i Novog Sada. Ovaj jedinstveni eksponat je do sada bio dostupan samo po specijalnom zahtevu u Muzeju Novog Sada, a nakon premijernog prikazivanja u Ulmu biće dostupan svima putem sajta Brojčane baštine Novog Sada (bbns.rs). Radi se o jednom od prvih primera 3D digitalizacije (ubrojčavanja) kulturnog nasleđa u regionu.

Posetioci paviljona će od danas imati priliku da upoznaju Novi Sad putem izložbi, projekcija, eksponata i računarskih terminala, ”tihi disko” će im preko slušalica prenositi atmosferu novosadskih festivala a postavljen je i dečji kutak za koji su izrađene i bojanke sa motivima Novog Sada. Posebnim izložbama su predstavljene različite nacionalne zajednice Novog Sada, uključujući one koje su u prošlosti bile daleko zastupljenije nego danas, kao što su novosadski Jermeni.

 

Autor fotografija: Ljubomir Šćepanović

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja