Култура Новог Сада пред европском публиком

04/07/2014

Read this report in English

 

Уз присуство бројних делегација земаља дунавског региона, данас је у 17 сати у Едвин-Шарф Хаусу свечано отворен Дунавски фестивал који се сваке друге године одржава у Улму.

Нови Сад се представља управо у павиљону где се и одржала свечана церемонија отварања Дунавског фестивала, тако да је публика искористили прилику да посети штанд Новог Сада и пре званичног отварања. Отварању је присуствовао и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, као и тим Културног центра Новог Сада који реализује новосадски наступ на овом чувеном европском фестивалу, предвођен др Андреј Фајгељом, председником Организационог одбора ЕПК и директором КЦНС.

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, од данас до затварања Фестивала 13. јула, имаће прилику да се упозна са богатом културном понудом нашег града.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град“, на више од 180 квадратних метара изложбеног простора, у централном павиљону су представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница цултуре 2021. године.

Посебно изненађење за посетиоце Фестивала је тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада. Овај јединствени експонат је до сада био доступан само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Посетиоци павиљона ће од данас имати прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских терминала, ”тихи диско” ће им преко слушалица преносити атмосферу новосадских фестивала а постављен је и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама су представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

 

Аутор фотографија: Љубомир Шћепановић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања