Завршена јединствена конференција о култури и дигиталним технологијама у региону „БиблиТех“

query_builder

Конференција „БиблиТех“, одржана 24. и 25. октобра у Новом Саду у згради Ректората, окупила је више од 150 стручњака из области културе, уметности и ИТ сектора и послужила као платформа за дијалог и унапређење поља дигитализације културног наслеђа.

Учесници конференције имали су прилику да чују чак 13 говорника који су, свако из своје области, покрили три кључне теме: Aктивни корисници, Нове вештине радника у култури и Дигитализација као пословна могућност. Такође су у оквиру ове конференције представљени доступни фондови за пројекте дигитализације, а учесници су имали могућност да похађају једну од три интерактивне сесије на којима су су се упознали са конкретним пројектима и процесом дигитализације као и начинима приближавања дигиталних колекција корисницима.

Током првог дана конференције дискутовало се о томе да институцијама културе недостаје публика, као и да теже долазе баш управо до најмлађе публике – сајбер генерација. Са друге стране представљени су бројни примери добре праксе који показују да се млађа публика може довести у инситуције културе уколико им се на адекватне и њима приступачне начине представе садржаји и колекције. Један део предавања био је посвећен и друштвеним мрежама које данас представљају изузетно важан алат за промоцију колекција које не могу изостати ни када су у питању јавне институције које морају да буду у тренду јер се без публике и њихово постојање доводи у питање.

Учесницима су били представљени доступни фондови за пројекте дигитализације, показани на примерима добре праксе. Доступни фондови подстичу јачање јавног приватног партнерства и подстичу услове за развој креативности и иновација као суштинских одлика конкурентности и културног развоја друштвене заједнице.

Другог дана конференције дискутовало се о пословној примени дигитализованих колекција и разматрању начина како се њихова делатност може и треба ускладити са тржиштем. По овом питању мишљење учесника је било подељено јер је то “клизав трен ка комерциајлизацији културе и уметности” док је по некима неопходно да област културе постане “исплатива” осталом делу друштвене привреде. На конкретним примерима из праксе представљени су начини развоја привредног сектора, нарочито ИТ индустрије у области дигитализације културе и уметности.
Шира промоција српске културе у свету као и много бољи маркетинг у промоцији дигиталних пројеката и колекција, транспарентност и маркетинг рада кластера кључни су за унапређење рада институција културе и развоја дигитализације културног наслеђа. Формат представљана културног наслеђа је врло важан како би се корисници заинтересовали као да су у питању оба сектора. Јавно приватна партнерства кључна су за развој инстистуција културе у пољу дигитализације али и даље не постоје јасни и конкретни начини да се ова сарадња успостави.

Генерални закључак конференције био је да се у културу мора инвестирати, а не за њу издвајати, услед нарастајуће потребе да се култура и уметност ускладе са савременим технологијама и потребама корисника.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eyan2Vo8mhE[/youtube]

0Shares

One Response to “Завршена јединствена конференција о култури и дигиталним технологијама у региону „БиблиТех“”

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language