Koncert Zorana Krajišnika u Svečanoj sali Gradske kuće 12. maja u 20 časova

10/05/2016

plakat 2-page-001

P R O G R A M

J.Dowland: Izbor renesansnih komada

J.S.Bach: Sonata br. 2 za violinu solo

                – Grave

                – Fuga

                – Andante

                – Allegro

              J.K.Mertz: Elegija

              A.Piazzolla: Invierno porteno

              A.Ramirez: Alfonsina y el mar

          Q.Sinesi: Cielo abierto

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo,1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu. Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umetnika kao što su su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi.   Od 1996-1998. godine bio je student prestižne Solist-klase prof.  Triera na Royal Danish Music Conservatory u Kopenhagenu (Danska).
Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje Volos (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanati (Italija, 1982, 1983, 1984), specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju M. Giuliani u Bariju (Italija, 1990), i druge nagrade (prva nije dodeljena) na takmičenju F. Sor u Rimu (Italija,1995).
Nastupao je kao solista, ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i sveta (Rusija, Češka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Madžarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Luksemburg). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je na čuvenim festivalima kao što su Gitar Art  Festival u Beogradu (2006, 2009,2015), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd.
Snimio je CD u produkciji Swiss Records Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin, solistički CD Horizonti i CD  Ben ritmato e deciso  sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem, sa kojim svira u duu od 2007. godine..
Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je GuitarFesta-a  u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije.
Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja