Koncert violiniste Nikole Aleksića i pijanistkinje Hilde Švan

15/05/2017

U okviru ciklusa “Paviljon muzike” u sredu 17. maja u Svečanoj sali Gradske kuće sa početkom u 20 sati biće održan koncert violiniste Nikole Aleksića i pijanistkinje Hilde Švan. Na programu će se naći kompozicije poljskih kompozitora Johana Svendsena i Karola Šimanovskog,  nemačkog kompozitora Johanesa Bramsa i italijanskog Nikola Paganinia.

P R O G R A M

J.Brams: Sonata za klavir i violinu br. 2 u A-duru, op. 100

Allegro amabile

Andante tranquillo

Allegretto grazioso (quasi Andante)

J.Svendsen : Romansa za violinu i klavir, op. 26

K.Šimanovski : Izvor Aretuze, za violinu i klavi, op. 30 br. 1

N. Paganini : Allegro di concerto u D-duru, za violinu klavir

NIKOLA ALEKSIĆ rođen je u Beogradu. Violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina postao je redovan student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu.

Tokom školovanja, bio je dobitnik više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi 1993. godine. Bio je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU u toku 1994/95. i 1995/96. godine. U toku studija, dobio je nagradu za najuspešnijeg mladog umetnika „Zlatni anđeoˮ. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Kasnije su mu dodeljena još dva priznanja: Nagrada Radio Beograda „Muzičar godineˮ 2004, kao i nagrada „Stanojlo Rajičićˮ za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015. godine.

Još od studija, Nikola Aleksić se bavi intenzivnom koncertantnom delatnošću. Na njegovom repertoaru zastupljena su najreprezentativnija dela violinske literature.

Održao je veliki broj resitala u Beogradu i gradovima Srbije, a nastupao je i u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj i SAD-u. Dva puta je, kao solista, nastupio na festivalu BEMUS. Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU, Simfonijskim orkestrom AUNS, Banjalučkom filharmonijom, Filharmonijom mladih. Takođe je nastupio sa kamernim orkestrima „Gudači Svetog Đorđaˮ, „Majstori gudačiˮ i „Camerata academicaˮ. U toku jedne večeri je, kao solista, izveo sa Beogradskom filharmonijom „tri Bˮ koncerta (Bah, Betoven, Brams). Paralelno sa solističkim nastupima, Nikola Aleksić redovno koncertira i u okviru klavirskog tria i kvarteta „Weisburgˮ, gde nastupa sa kolegama sa FMU i AUNS. Nikola Aleksić često gostuje na programima Radio Beograda, za koji je ostvario i trajne snimke. Takođe je snimao i za Televiziju Beograd i Televiziju Novi Sad.

Dve godine je radio kao predavač violine na Višoj muzičkoj školi u Nišu, a od 1998. godine je zaposlen na Akademiji umetnosti Novi Sad, gde je trenutno u zvanju vanrednog profesora. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

HILDA ŠVAN rođena je u Zrenjaninu gde je završila nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinkovićˮ. Od 1996. godine bila je i polaznik „Nulte grupeˮ za specijalne talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Sa šesnaest godina upisuje se na istu akademiju, gde osnovne i master studije završava u klasi prof. Vladimira Ogarkova. U toku daljeg usavršavanja, u klasi prof. Jokuthon Mihailović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završila je specijalističke studije, a 2015. godine i doktorske studije.

Osvojila je mnogobrojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima: 1995. bila je laureat na Festivalu muzičkih škola Srbije u Subotici, 1996. godine pobedila je na Takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu, 1997. godine osvojila prvu nagradu na Republičkom (Beograd) i prvu specijalnu na Saveznom takmičenju (Kotor), kao i prvu specijalnu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu 1999. godine; na međunarodnim takmičenjima u Parizu (2000), Beogradu („Petar Konjovićˮ 2000), Strezi (1996) i na takmičenju „Jamahaˮ fondacije (2002) osvojila je druge nagrade. Dobitnica je priznanja Izvršnog veća AP Vojvodine za najuspešnijeg pojedinca u oblasti muzike u 1997, 1999. i 2000. godini. Sa violinistom Nikolom Aleksićem postaje dobitnica nagrade „Stanojlo Rajičićˮ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert u sezoni (2014/2015).

Usavršavala se u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su: Miroslava Lili Petrović, Kemal Gekić, Svetlana Bogino, Konstantin Bogino, Eugen Inđić, Edna Golandski, Jene Jando, Peter Topercer, Norma Fišer i drugi. Imala je solističke nastupe u svim najznačajnijim salama u Srbiji, kao i u Parizu, Beču, Badenu, Debrecinu, Segedinu, Rimu, Londonu, Noriču, Gozauu, Moskvi, Solt Lejk Sitiju. U Novom Sadu nastupila je kao solistkinja sa simfonijskim orkestrom AUNS u Sinagogi (na koncertu koji je snimila Radio-televizija Vojvodine) i sa violinistkinjom Marinom Jašvili u Gradskoj kući u Novom Sadu 2007. godine. Takođe, kao solistkinja, nastupila je sa Jevrejskim kamernim orkestrom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu 2014. godine.

Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu angažovana je kao samostalni stručni saradnik – korepetitor.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja