Koncert pijanistkinja Diane Jovanović i Ane Stefanović

22/05/2017

U okviru ciklusa „Paviljon muzike“, koncert pijanistkinja Diane Jovanović i Ane Stefanović biće održan 23. maja u Svečanoj sali Gradske kuće sa početkom u 20 časova. 

P  R  O  G  R  A  M

Sergej Rahmanjinov 

Etida – slika  u ge molu op. 33

Etida-slika u cis molu op. 33

Ruska pesma op.11, za klavir četvororučno

Igor Šamo  –  iz ciklusa „Slike ruskih živopisaca“ za klavir

Troйka (I.Golikov)

Letniй večer (I.Levitan)

Utrov lesu (A.Rыlov)
Berezka (M.Nesterov)

Na gulяnke (B.Kustodiev)

Ana Stefanović 

Bajka   i   Razmišljanje za klavir

Gennadij Sasjko    –    ciklus  „Sviram Jazzza klavir

Jazz-Valcer

Bluz

Regtaime

Valerij  Gavrilin  – iz Ciklusa „SKICE“  za klavir četvororučno

Zvona

Koncert je zamišljen kao osvrt na muziku Sergeja Rahmanjinova, Igorja Šamo, Valerija Gavriljina i Ane Stefanović, pisanu za klavir i klavir četvororučno. Glavna težnja je da se popularizuje ruska i ukrajinska muzika, kao i autorska dela Ane Stefanović.

Sve kompozicije su programskog karaktera i spadaju u klavirske minijature. Ciklus čuvenog   ukrajinskog kompozitora  Igora Šamo (1925-1982) je napisan pre pola veka po ugledu na Slike sa izložbe Modesta Musorgskog, s tim što je Modest  Petrovič  Musorgski muzičkim jezikom oslikao dela jednog slikara, a Igor Šamo napravio muzičke skice slika pet ruskih živopisaca: Goljikova, Levitana, Nesterova, Rilova.

Na sceni se neprekidno  dešava sviranje i pojedinačno i u duetu, što doprinosi razbijanju vizuelne  statičnosti  svojstvene klasičnim koncertima i klavirskim resitalima. Ana Stefanović (1994) je  svoju kompoziciju namenski komponovala i posvetila  majci Diani Jovanović.

Osim jako poznatih i popularnih dela Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) nastalih početkom prošlog veka, na kraju programa se izvodi četvororučna kompozicija Valerija Gavriljina (1939-1999), koja zrači ruskim melosom i čuveni, atraktivni Ukrajinski  Jazz savremenog ukrajinskog  kompozitora Gennadija Sasjko (1946), kompanovan pre par decenija namenski za sina Antona (tada učenika specijalne muzičke škole Lisenko za poseno darovitu decu, koji nije voleo da vežba), sa namerom da ga privoli na vežbanje, što je i urodilo plodom, jer danas, Anton Sasjko predaje na Muzičkoj akademiji u Kijevu, a svita  Sviram Jazz izuzetno je popularna i često izvođena u Ukrajini.

Program je namenjen širokom auditorijumu, od profesionalnih muzičara, preko mladih i najmlađih, do publike, koja nije upućena detaljnije u klasični repertoar. 

DIANA JOVANOVIĆ, pijanistkinja, je rođena u Ukrajini. Završila je Muzičku školu „Viljkonski“ u klasi prof. Irine Stepanjenko, osvojivši brojne nagrade na regionalnim takmičenjima. Studije je započela u klasi prof.Tatjane Kan na ruskom državnom konzervatorijumu „Sobinov“ u Saratovu, a nastavila je u klasi prof. Aleksandra Snegireva na ukrajinskom državnom konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Kijevu, gde je i diplomirala  u klasi  prof. Anatolija Gudjkoa 1986. godine.

Delovala je kao profesor klavira na državnom pedagoškom univezitetu „Ševčenko“, a nakon završene specijalizacije  magistrirala je 1992. godine u klasi dr Galjine Patoržinske na konzervatorijumu  „Čajkovski“ u Kijevu , gde je kao asistent radila dve godine.

Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima i usavršavala se kod Sergeja Skrinčenko, Igorja Rjabova, Aljberta Tarakanova, Nikolaja Suka, Daniila Judeleviča, Nataliji Karevine, Irine Borovik… Snimala je za Radio-Televiziju Ukrajine. Ostvarila je brojne turneje po Rusiji i Ukrajini.

Od 1992. godine živi u Beogradu, gde je angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“. Snimala je za Radio – Televiziju Srbije. Učestvovala je na brojnim međunarodnim festivalima.

ANA STEFANOVIĆ je rođena 1994. u Beogradu, klavir uči od pete godine kod svoje majke prof. Diane Jovanović. Zaršila je muzičku školu „Slavenski“ klavirski i teoretski odsek. Godine 2014. je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti (Beograd) u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Nakon završenih master studija 2016. godine je upisala specijalističke  studije na Katedri za kamernu muziku u klasi prof. Dejana Subotića.

Kao izuzetni mladi talenat osvojila je do sada brojne republičke i međunarodne nagrade, a najznačajniji su  I nagrada na Republičkom takmičenju 2007. u Beogradu, bila je Laureat međunarodnog takmičenja XXI-st Century Art, 2007. u Kijevu, proglašena je Laureatom  VIII međunarodnog EMCY takmičenja Memory of Vladimir Horovitz – debut 2008. godine u Kijevu.

Nastupala je u atrijumu Narodnog muzeja, galeriji Progres, Diplomatskom klubu, svečanoj sali Skupštine grada Beograda, galeriji SANU, paviljonu Cvijeta Zuzorić, u sali Beogradske filharmonije, KCB galeriji Art Get, SKC-u, Sali Ruskog doma, Velikoj sali i muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Sa zapaženim uspehom nastupala je u dvoranama Beča, Bukurešta, Pariza, Kijeva kao i u mnogobrojnim dvoranama širom Srbije i Crne Gore.

Učestvovala je u TV i radio emisijama RTS-a (Subotom uveče, Beogradski program, Školski program, Dnevnik, Nedeljno popodne, Stil, Radio 202, Susretanja, Večeras zajedno, Srbija na vezi). Recenzije nastupa i intervjui objavljeni su u Borbi, Blicu, Večernjim novostima, Politici, Beorami i časopisu Ana.

Pohađala je Masterclass profesora Nevene Popović (Srbija), Paula Gulde (Austrija), Mišela Soni (Francuska), Njine Makarove (Rusija), Irine Stepanenko (Ukrajina), Mihaela Ude (Nemačka).

Učestvovala je na 5. Pedagoškom forumu na FMU u Beogradu, u reviji koncerata povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Mocarta u KCB, i u Međunarodnoj pijanističkoj nedelji .

Osim klavira, godinama se bavi pevanjem, komponovanjem i nastupima u brojnim salama širom Srbije. Piše pesme na engleskom, ruskom i španskom jeziku. Promoviše svoju umetnost tako što stvara sintezu raznih žanrova, od klasične do savremene i autorske muzike, gde nastupa kao pijanistkinja, kantautor što predstavlja pravu inovaciju i osveženje.      

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja