Koncert klasične Indijske instrumentalne muzike

26/08/2015

 

indija

Pandit Sadanand Naimpalli je jedan od istaknutih izvođača na tabli u Indiji. Po obrazovanju je metalurški inženjer ali je muzičar po opredeljenju.

Sadanandjija je u umetnost izvođenja na tabli uveo legendarni guru i maestro na tabli/ pakhawaju, Pandit Taranathji, iz Farrukkhabad Gharana. Posle učenja „Taalim” škole koja je trajala šest godina, dobio je predsedničku nagradu na takmičenju nacionalnih indijskih radio stanica 1963. godine All India Radio competitions. Takođe je ocenjen kao najuspešniji mladi izvođač na tabli na Omladinskom festivalu univerziteta (Inter-University Youth Festival) i pozvan je da se priključi Studentskoj delegaciji u Evropi i na Srednjem istoku. Sadanandji je završio školovanje sa najvišim ocenama iz Metalurgije na Univerzitetu u Puneu.

Danas je Sadanandji vrhunski izvođač na tabli za nacionalne mreže Akashwani i Doordarshan, a učestvovao je kao istaknuti izvođač u nekoliko nacionalnih emisija i festivala klasične indijske muzike (Sangeet Sammelans), kao i na raznim muzičkim susretima i festivalima kako u Indiji tako i u inostranstvu.  Osim toga što je prvoklasni solista, Sadanandji je pratio većinu vrhunskih vokalnih i instrumentalnih izvođača u svojoj zemlji – spisak umetnika koji izgleda kao „Ko je ko u muzici”.

Vokalni izvođači Flautisti Gudački instrumenti Žičani instrumenti
       
Ustad Amir Khan Pt.Devendra Murdeshwar Pt.Shreedhar Parsekar – Violin Ustad Abdul Halim Jaffar Khan – Sitar
Pt.Kumar Gandharva Pt.Vijay Raghav Rao Pt.V G Jog- Violin Pt.Debu Chaudhari  – Sitar
Pt.Jasraj Pt.Raghunath Seth Pt.D K Datar- Violin Vidushi Zarine Sharma – Sarod
Vidushi Smt Sushila Rani Patel Pt.Ronu Majumdar Vidushi N Rajam- Violin Ustad Shamim Ahmed – Sitar
Vidushi Smt Lakshmi Shankar Pt.Nityanand Haldipur Vidwan T N                        Krishnan- Violin Pt.Kartik Kumar – Sitar
Vidushi Smt Shobha Gurtu   Pt.Ram Narain – Sarangi Ustad Shahid Parvez Khan  – Sitar
Ustad Ghulam Mustafa Khan   Ustad Sultan Khan- Sarangi Pt.Vishwa Mohan Bhat – Mohan Veena
Pt.Rajan Sajan Mishra     Pt.Bhajan Sopori – Santoor
Gokulutsavji Maharaj     Pt.Budhaditya Mukherjee   – Sitar
      Pt.Satish Vyas – Santoor

Pt. BrijBhushan Kabra –

Slide Guitar

 

Danas je Sadanandji tražen i zbog svojih obrazovnih radionica za tablu koje nagone na razmišljanje, kao i zbog dubokih i monumentalnih solo izvedbi različitih Taala na tabli. Sadanandji je, kao i njegov guru, izgradio svoju sposobnost stvaranja novih kompozicija i Taala, koje spretno predstavlja na svojim solo recitalima. Bio je učesnik i dirigovao koncertima „Taal Vadya Kacheri”, u kojima su učestvovali i vodeći perkusionisti karnatske i indijske tradicije i zapadni bubnjari.

Aktivan i kao pedagog, budući da je podučavao stotine učenika koji su želeli da postanu izvođači na tabli, od kojih mnogi danas uspešno izvode muziku i uče mlađe generacije. Oseća da je to najbolji način da vrati dug zahvalnosti svom guruu i umetnosti koja je njemu pružila toliko zadovoljstva i priznanja. Napisao je knjigu pod nazivom „Theory and Practice of Tabla”  (Teorija i praksa table) za koju je uvodnu reč napisao Ustad Zakir Hussain. Ona je prvi put objavljena u novembru 2006. Prvo izdanje ove knjige je prodato u roku od godinu dana, te su izdavači, M/s Popular Prakashan, reprintovali knjigu još šest puta od tada.

Knjiga pod nazivom „Tabla for Advanced Students” izdata je 21.februara 2009. godine, pred elitnom publikom koju su činili priznati muzičari kao što su Ustad Abdul Halim Jaffer Khan, Pt. Bapu Patwardhan, Pt. Arvind Mulgaonkar, i Pt.Anindo Chatterjee industrialci kao što su Shri. Ganesh Shanbag i Shri.Praveen Kadle, i druge istaknute ličnosti. Uvodnu reč za ovu knjigu napisao je Pandit Shivkumar Sharma, istaknuti izvođač na santooru i muzičar parekselans. Na svojim širokim ramenima lako nosi titule poput „Taal Martand,” „Layanand,” „Swar Sadhna Ratna”, koje je dobio od elitnih muzičkih institucija.

KONCERT KLASIČNE INDIJSKE MUZIKE, 6

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja