Koncert klarinetiste Slavena Balaća i pijanistkinje Melite Benčić

05/05/2017

Koncert novosadskog klarinetiste Slavena Balaća, a uz klavirsku pratnju prof. Melite Benčić, održaće se u ponedeljak 8. maja sa početkom 20 časova u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. Koncert simbolizuje Slavenovu zahvalnost nastavnicima i osnovnoj školi „Žarko Zrenjaninˮ iz Novog Sada koji su prepoznali i podržali njegov muzički talenat.

Program

A. Grgin: Kapričo br. 1.

J Ks. Lefevr: Sonata br. 7.

J. Ed. Bara: Komad u ge-molu

G. Doniceti: Studija za klarinet

S. Božić: Na Mladu Nedelju

J. M. Molter: Koncert za klarinet A-dur br. 1.

N. Ostojić: Rođendanski minjon za klarinet solo

 

Slaven Balać , rođen 3. aprila 2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini, i od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku delatnost i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Kako bi se što više posvetio klarinetu, ispunjavajući lične standarde i ambiciju za postizanjem uspeha u polju umetnosti, uspešno je sproveo proces akceleracije u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u OŠ „Žarko Zrenjaninˮ u Novom Sadu. Trenutno pohađa četvrti razred OMŠ „Marko Tajčevićˮ iz Lazarevca, odeljenje u Beogradu, u klasi mr Gorana Stojanovića. Vrednim, svakodnevnim radom i upornim vežbanjem, interpretirajući dela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire društvene zajednice (domaće i inostrane) na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu.

Svoje prve uspehe beleži na sledećim takmičenjima:

-Prva nagrada na IX Međunarodnom takmičenju duvačkih instrumenata, Požarevac, 2012. godine

-Prva nagrada na „Concours International De clarinetteˮ Velizi Vilacoblay, Pariz- Francuska, 2013. godine

-LAUREAT-prva nagrada na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenkoˮ, Beograd, 2013. godine

-Prva nagrada na X Međunarodnom takmičenju duvača, Požarevac, 2013. godine

-Prva nagrada na International competitin of young musicians „Ohrid Pearlsˮ Ohrid- Makedonija 2013. godine

-Srebrna plaketa na 2. Međunarodnom takmičenju mladih pihalcev „EMONA 2013ˮ, Ljubljana-Slovenija,2013. godine (nagrada za najbolje izvođenje obavezne kompozicije – sedmodnevni seminar u Podsredi-Slovenija).

-Prva Gold nagrada na 9. „Femus”, Subotica, 2014. godine

-LAUREAT-prva nagrada na Memorijalu „Dušan Protić”, Beograd, 2014. godine

-Druga nagrada na „Czech Clarinet Art”, Horice V pod Krkonoši – Češka Republika, 2014. godine

-Prva nagrada na „Svirel“, Štanjel,-Slovenija. 2014. godine (nagrada-klarinet)

-Prva nagrada na 11. Takmičenju drvenih duvača, Požarevac, 2014. godine

-Prva nagrada na 12. Concours per Clarinetto „Cita da Carlino“, Karlino-Italija, 2014. godine

-Prva nagrada na 12. Takmičenju drvenih duvača, 2015. godine

-Prva nagrada (100 bodova) na Međunarodnom takmičenju „Mladi virtuozˮ, Beograd, 2015. godine

-Prva nagrada na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, (disciplina kamerni sastav) 2016. godine

-Prva nagrada na 13. Takmičenju drvenih duvača, Požarevac, 2016. godine

-Prva nagrada na 13. Takmičenju drvenih duvača, Požarevac, (disciplina kamerni sastav) 2016. godine

-Prva nagrada (100 bodova) na 60. Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, Zaječar, 2016. godine

-Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Mladi virtuozˮ , Beograd, 2016. godine

-Prva nagrada na 13. Majskim susretima mladih muzičara, Lazarevac, 2016. godine

-Prva nagrada na Prvom takmičenju savremene srpske muzike, Beograd, 2017. godine

Nosilac je 19 prvih nagrada i dva laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici i Sloveniji.

Kao jedini učesnik iz Srbije i najmlađi polaznik, uspešno je završio seminar klarineta u Podsredi (Slovenija) kod prof. Andreja Zupana, koji mu je dodeljen kao specijalna nagrada za izuzetno izvođenje obavezne kompozicije domaćeg autora na takmičenju „Emonaˮ u Ljubljani 2013. godine.

Pohađao je seminar i Međunarodnu radionicu za duvačke instrumente u Crnoj Gori kod prof. Sofije Molčanove (Nemačka). Na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi pohađao je masterklas kod prof. Alana Deganje (Montreal, Kvebek), i prof. Dejvida Krakauera (SAD). Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ „Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra „Morahalom” (Mađarska), a kao kamerni muzičar u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i svečanoj sali beogradske filharmonije. Stalni je član i solista Filharmonije mladih „Borislav Pašćan” sa kojom je nastupao u Domu kulture Novi Bečej, novosadskoj Sinagogi, Narodnom pozorištu i Ruskom domu u Beogradu pod upravom maestra Đorđa Pavlovića. Imao je čast da nastupi u Palati Srbija pred predsednikom države i Patrijarhom Irinejom. U nameri da proširi sopstvene potencijale kako bi proaktivno razvio svoju umetničku karijeru, pridružio se velikoj zajednici globalno orijentisanih mladih ljudi delujući kao član i solista Kamernog sastava i Narodnog orkestra Ansambla „Vilaˮ iz Novog Sada.

Do sada je imao šest solističih koncerata u Novom Bečeju, Lazarevcu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Morahalomu (Mađarska) i preko 130 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj i Kanadi.

Melita Benčić rođena je 1969 god. U Novom Sadu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu-odsek klavir. Diplomirala je u klasi redovnog prof. Arbo Valdme. Završila je na Fakultetu muzičke umetnosti, na Katedri za kamernu muziku, u klasi red. Prof. Olivere Đurđević-Specijalizaciju za kamernu muziku. Radila je kao kerepetitor u M.Š. ,,Isidor Bajić,, a od 1993. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za duvačke intrumente. Od 1997. godine zaposlena je kao umetnički saradnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu-Katedra za duvačke instrumente. U zvanju samostalnog umetničkog saradnika radi od 2014. godine. Radila je sa svim duvačkim instrumentima. Zahvalnicu FMU dobila je 2012. godine za izuzetne rezultate u radu.Održala je veliki broj solističkih koncerata, koncerata sa kamernim ansamblima. Kao klavirski saradnik nastupala je u zemlji i inostranstvu (Francuska, Bugarska, Mađarska, Crna Gora,..). Na 27. Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu za instrument klarinet, bila je oficijelni korepetitor. Kao klavirski saradnik, pratila je učenike i studente na republičkim i Saveznim takmičenjima, kao i na međunaronim takmičenjima ,,D. Jenko,, i ,,P. Konjović,, .Kao klavirski saradnik učestvovala ja na II,XII i XIV Međunarodnoj radionici za duvačke instrumente u Tivtu (2004.,2014.,2016.). Na Prvom Međunarodnom takmičenju pijanista, klavirskih dua i korepeticije u Tivtu (2016.) bila je član žirija za dua i korepeticiju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja