Održan prvi koncert kamerne muzike „Letnje radionice za savremenu muziku“

27/08/2014

U okviru „Letnje radionice za savremenu muziku“, u klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra, sinoć je održan prvi od dva završna koncerta kamerne muzike. Nakon pet dana uvežbavanja, izvođači su predstavili različite kompozcije na kojima je radilo devet domaćih i stranih kompozitora.

Radionica koja je okupila više od 70 kompozitora, izvođača i muzikologa, udružila je i studente akademija umetnosti iz Novog Sada i Beograda, a u goste je došlo i 8 studenata iz Berlina. Organizator Milan Aleksić, iz Centra za savremenu muziku novosadske Akademije umetnosti, rekao je da ova radionica, osim usavršavanja, ima za cilj da podigne svest publike o savremenoj muzici.

– Večeras smo predstavili kamerne kompozicije, imali ste priliku da čujete devet novih dela koje nisu samo obične note na papiru, već su postale zvuk sa kojim će se upoznati širi auditorijum. Naš cilj je da ove radionice postanu trajne, i da napravimo ansambl za savremenu muziku – rekao je Aleksić, dodavši da će publika u četvrtak, na drugom završnom koncertu, imati priliku da čuje jedan takav ansambl, koji ima više od 40 članova.

Koncert na kojem su se predstavili studenti i budući kompozitori David Mastikosa, Tamara Knežević, Ana Gnjatović, Damjan Jovičin, Florian Vesel, Jovana Filipović, Džon Kejdž, Ivan Marković i Đorđe Marković,  čije  kompozicije je izveo kamerni ansambl, oduševio je posetioce. Neki od njih, prvi put javno predstavljaju svoje kompozicije, a kako kažu, radionice su im mnogo značile.

– Kao studenti nemamo priliku da izvođači javno izvode naše kompozicije, stoga nam ova radionica mnogo znači, jer naše note čuje širi auditorijum, koji je glavni kritičar kompozicija. Kritika je uvek dobrodošla, i zbog nje kompozitor radi na sebi i usavršava svoj rad – rekao je David Mastikosa, student Akademije umetnosti u Banja Luci.

Partner Letnje radionice za savremenu muziku bio je Univerzitet u Berlinu, čiji je student, Miloš Tadić, učestvovao u realizaciji projekta. On se zahvalio profesorima Volfgangu Hajnigeru i Aleksandri Verbalov što su podržali mlade kompozitore.

Drugi završni koncert na kojem će se predstaviti ansambl savremene muzike, biće održan u četvrtak, 26. avgusta, u klubu „Tribina mladih“, novosadskog Kulturnog centra. Koncert će početi u 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja