Koncert kamerne muzike Isidore Žebeljan

23/10/2014

U okviru ciklusa „Novi zvučni prostori”, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je koncert kamerne muzike Isidore Žebeljan, a promovisan je i kompakt disk „Balkan Bolero”. Ovaj program organizovala je muzička redakcija KCNS u okviru obeležavanja šezdeset godina od osnivanja Tribine mladih.
Akademik Isidora Žebeljan predstavila se novosadskoj publici zajedno sa Anetom Ilić (klavir), Borislavom Čičovačkim (oboa i engleski rog), Mirjanom Nešković (violina), Aleksandarom Stefanovićem (harmonika), Bobanom Stošićem (kontrabas) i Jožefom Bisakom (viola). Kompozitorka je sugrađanima predstavila deset svojih kompozicija, a njihovo oduševljenje nije krilo jake aplauze nakon svakog dela.

– Nisam imala mnogo prilike da se predstavljam novosadskoj publici, iako smo ovaj koncert pravili širom Srbije i u inostranstvu. Meni je Novi Sad poseban, jer sam tu provela deo svog detinjstva. Nisam očekivala ovako dobru reakciju publike, moj cilj je bio da muzika deluje i da posetioci osete njenu emociju, što se i dogodilo – rekla je Žebeljan, koja je nedavno došla sa festivala „Svetski dani muzike” u Poljskoj, i otkrila da ćemo u maju sledeće godine čuti kompoziciju za operu koju trenutno piše, a koju su naručili nemački producenti.

Muzika Isidore Žebeljan izvođena je na koncertima i festivalima u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Francuskoj, Austriji, Sjedninjenim Američkim Državama, Holandiji i Velikoj Britaniji. Do sada je napisala 25 kompozicija za različite instrumentalne, vokalno-instrumentalne i vokalne ansamble: od kompozicija za solo instrument, preko kamerne i simfonijske muzike, do opera. Rođena je 27. Septembra 1967. godine. Redovne i postdiplomske studije kompozicije završila je na Katedri za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vlastimira Trajkovića. Tokom studija bila je član grupe mladih kompozitora „Sedam veličanstvenih”, koja je na inovativan i nekonvencionalan način prezentovala svoju muziku. Njene kompozicije izvode renomirani svetski ansambli poput The Academy of St Martin in the Fields iz Londona, orkestar RAI iz Torina, i mnogi drugi renomirani orkestri. Sarađivala je sa umetnicima svetske reputacije, kao što su operski režiser Dejvid Pauntni, violinist i dirigent Kristof Popen, dirigent Loren Vajankur i video-art umetnik Bil Viola.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja