Koncert CAMERATA ACADEMICA, 6.oktobar 20 časova Sinagoga

01/10/2015

sokoj-logo-en

Ciklus PAVILJON MUZIKE

Utorak, 6.oktobar 2015.

SINAGOGA, u 20 sati

CONCERTI PER DUE

CAMERATA ACADEMICA

Ciklus Novi zvučni prostori
PROGRAM:

Arcangelo Corelli  Concerto Grosso  op.6 za gudače

Antonio Vicaldi za dve mandoline i gudače RV532G-dur
Allegro
Andante
Allegro

Solisti: Zoran Krajišnik, gitara, Petar Popović, gitara

Ivan Jevtić Divertimento za dva violončela i gudače

Con rigore
Lento
Theme de Carolina (Allegro vivo)

Solisti: Srđan Sretenović,violončelo, Marko Miletić, violončelo

Ivana Vojnović Koncert za dva klavira i gudače – Posvećeno profesoru Dušanu Radiću
grave-alegro
largo
moderato-alegro

Solisti : INGMAR DUO – Slobodanka Stević,klavir, Aleksandar Gligić, klavir

Dirigent: Aleksandar Kojić

Ulaz slobodan, dobro došli !

„CAMERATA ACADEMICA“ je profesionalni kamerni ansambl u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti- asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti,a umetnički rukovodioci i koncert majstori u svetu proslavljeni umetnici kao Stefan Milenković, Zerar Kose, Dejan Mlađenović.Tako su neki od bivših članova „Kamarete“ sada ugledni solisti i članovi prestiznih evropskih orkestara.

„CAMERATA ACADEMICA“ je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vodstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora,Grad-teatar Budva…), a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Camerata je uvek imala dela savremenih domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999.godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića orkestar biva obnovljen. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara kao i dela domaćih kompozitora, „Camerata“ beleži brojne uspehe nastupajući s uglednim solistima (Stefan Milenković, Žerar Kose, Vendi Varner, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Bisak, Laura Levai-Aksin, Megumi Tešima). Ansambl dobija sjajne kritike u kojima se uvek ističe lepota tona i upečatljiv izraz.

ALEKSANDAR KOJIĆ – dirigent

Rođen u Novom Sadu. Posle završenih osnovnih i specijalističkih studija dirigovanja, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao se na nekoliko različitih majstorskih kurseva: Beograd (prof. Uroš Lajovic), Beč (Wien) Universität fűr Musik und darstellende Kunst (prof. Mark Stringer), Majnc (Meinz) – kursevi iz horskog dirigovanja (prof. Erwin Ortner i Frieder Bernius), Utreht (Utrecht) – kursevi iz horskog dirigovanja (prof. Timothy Brown), kao i na radionicama za staru muziku (Helmuth Rilling – Mainz i Ton Koopman – Utrecht). Nakon povratka u Srbiju biva angažovan kao dirigent Omladinskog simfonijskog orkestra Srednje muzičke škole ”Isidor Bajić”.

  1. dobija poziv za mesto stalnog dirigenta u Operi Srpskog narodnog pozorišta(SNP) u Novom Sadu. Opersi repertoar Aleksandra Kojića sadrži opere gvozdenog operskog repertoara (Travijata, Trubadur, Simon Bokanegra, Rigoleto, Toska, Boemi, Madam Baterflaj, Okretaj zavrtnja, Karmen, Seviljski berberin, Nabuko, Evgenije Onjegin, Pikova dama)

Pored standarnog operskog reprtoara, pažnnju poklanja i novim operskim ostvarenjima. Izvođenje opere Mileva, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je ivođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija).

Kao dirigent simfonijske muzike, sarađivao je sa orkestrima Radio Televizije Srbije, Beogradskom filharmonijom, kamernim orkestrom „Češki virtuozi“ iz Brna, kamernim orkestrom „Camerata academica“ iz Novog Sada. Živi i radi u Novom Sadu.

Srđan Sretenović (violončelo) je rođen u Boru, 1976. godine. Učio je violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Relje Četkovića, a zatim studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić, gde je diplomirao (2000), magistrirao (2003) i doktorirao 2011. godine. Srđan je solo čelista kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa, u kome preko petnaest godina redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Godine 2011. izabran je i za direktora orkestra i od tada aktivno učestvuje u kreiranju politike i organizaciji koncerata Gudača.
Učestvuje u radu raznih kamernih sastava, najčešće svirajući u duu sa pijanistkinjom Nedom Hofman. Njihovi dosadašnji koncerti su procenjeni kao „odlično, precizno sviranje”, kao izvođenje kojim su potvrdili „reputaciju umetnika izvanredne tehnike i virtuoznosti” (St. Heise, Allgemeine Zeitung). Nastupali su u Srbiji, Južnoafričkoj republici, Bocvani, Namibiji i Francuskoj. Pored standardnog repertoara, na koncertima redovno izvode dela savremenih srpskih kompozitora. Član je Ansambla za novu muziku Gradilište, u čijem je i umetničkom veću. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović, Grigorijem Kraskom i Jordanom Dafovim; violinistima Stefanom Milenkovićem, Gordanom Nikolićem i Vesnom Stanković; flautistom Ljubišom Jovanovićem, itd. Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Orkestrom Vojske Srbije i sa horom Collegium Musicum.
Godine 2005. bio je finalista takmičenja Muzičke omladine u Beogradu. Član je kvarteta Concertone sa Milošem Petrovićem, Mladenom Drenićem (violine), i Ljubomirom Milanovićem (viola). Redovno nastupa na domaćim i inostranim festivalima kao što su Čelo fest, BEMUS, A-TEMPO, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu. Od 2013. godine nastupa kao solo violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra. Snimao je za radio i televiziju Beograd, ansambl Gradilište, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra i Muzikološko društvo Srbije. Zaposlen je kao vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo,1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu, Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umeetnika kao što su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi. Od 1996-1998. godine bio je student prestižne Solist-klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatory u Kopenhagenu (Danska).
Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje Volos (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanati (Italija, 1982, 1983, 1984), specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika Medjunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju M. Giuliani u Bariju (Italija, 1990), i druge nagrade (prva nije dodeljena) na takmičenju F. Sor u Rimu (Italija,1995).
Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i sveta (Rusija, Češka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Madzarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je na čuvenim festivalima kao što su Guitar Art Festival u Beogradu (2006, 2009,2015), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd.
Snimio je CD u produkciji Swiss Record Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin, solistički CD Horizonti i CD Ben ritmato e deciso sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine..
Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je GitarFesta u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije.  Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Marko Miletić je završio osnovne i master sudije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent violončela.
2011. dobija najvišu stipendiju za program: “Artist diploma of performans”, na Kolumbus univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije i jedne od njaboljih studenata Mstislava Rostropovića. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor čela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”..
Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.
Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Nikolas Alstat, Mark Kope, Aleksandar Kobrin (Rusija, SAD), Sergio Svarc (SAD), Fine Arts Quartet ….
Nastupao je više puta kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Djordja, Orkestrom Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Sergio Svarc, Lisa Oberlender.. Bio je vodja deonice cela u LaGrange Simphony Orchestra i clan Columbus Simphony Orchestra..
Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska ,Mađarska, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora) na brojnim festivalima kao sto su Beogradski Celo Fest, Nomus, Tribina Kompozitora, Oktoh, Transevropski Festival u Ruanu…Član je mnogih kamernih sastava sa kojima je ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “Camerata Acadenica”, u kome je solo čelista i umetnicki rukodilac, i sa kojim beleži brojne nastupe, i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Zerara Kosea, Wendy Warner, Imrea Kalmana, Dejana Mladjenovica…Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro u kom svira sa violinistom Robertom Lakatosem i pijanistkinjom Valentinom Nenasevom…
Pored nastupa, pedagogija ga je oduvek privlacila i zato veoma rano pocinje da radi sa mladim violoncelistima i kamernim sastavima. Tako je do sada vec drzao majstorske kurseva u USA, kao i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,a njegovi studenti uzimaju nagrade na internacionalnim takmičenjima. Odskora je i gost docent na Fakultetu umetnosti u Nišu. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju.

Petar Popović rođen u Bijeljini ( BiH ). Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu, u klasi prof Zorana Krajišnika. Radio u Osnovnoj muzičkoj školi Josip Slavenski, gde sa svojim učenicima osvaja više prvih i laureat nagrada na pokrajinskim i republičkim takmičenjima. Od 2008 godine radi u svojstvu saradnika u nastavi, a zatim i kao stručni saradnik na predmetu gitara, u klasi prof Zorana Krajišnika. Od tog perioda vodi orkestrar gitara Akademije umetnosti u Novom Sadu, sa kojim je ostvario niz nastupa širom Vojvodine. Završio je master studije 2011 godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Pohađao je seminare kod eminentnih profesora kod nas i u regionu, kao što su :Marko Tamayo, Aniello Desiderio, Kostas Kociolis, Srđan Tošić, Susan Prieti, Thomas Oferman i drugi.
Redovan je član žirija na gitarističkim takmičenjima u okviru kojih je održao niz seminara. Nastupao je kao solo gitarista i u mnogim kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije, sa Novosadskim gitar triom , u duu sa gitaristom Denisom Palošem, u duu sa violončelistom Markom Miletićem i drugim kamernim sastavima.
Ostvaruje saradnju sa vokalno instrumentalnim sastavom Orfelin i horom Sveti Stefan Dečanski, gde nastupa kao solista u više projekata.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja