KONCERT BEOGRADSKOG GUDAČKOG KVARTETA

19/06/2017

U okviru ciklusa „Novi zvučni prostori“ u sredu 21. juna u Kulturnom centru Novog Sada u Klubu „Tribina mladih“ u 20 sati biće održan koncert Beogradskog gudačkog kvarteta, u sastavu violinista, Nevenke Tatić i  Vladimira Vasiljevića, violončeliste Dušana Stojanovića i viole Ivane Erčić. Na programu će se naći kompozicije Dejana Despića, Ivana Jevtića i Svetislava D. Božića. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

P R O G R A M

DEJAN DESPIĆ – Dubrovački divertimento

Allegro

Minuetto

Notturno

Toccata

IVAN JEVTIĆ – Gudački kvartet br.4

Grave

Allegro molto

Tranquillo

Quasi Presto

SVETISLAV D. BOŽIĆ – „TRAGOVIˮ , tri portreta za gudački kvartet

Brzo

Mirno, ne sporo

Umereno brzo

Beogradski gudački kvartet je osnovan januara 1990. godine. Svojom uspešnom koncertnom angažovanošću i širokom medijskom zastupljenošću je ušao u red vodećih srpskih kamernih ansambala. Kvartet je nastupao u svim većim gradovima naše zemlje. Učestvovao je na međunarodnim festivalima BELEF, „Kalemegdanski sutoni” , „Jesen na Čukarici” i Međunarodna Tribina kompozitora u Beogradu, na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu, „Mokranjčevim Danima” u Negotinu i „Barskom Ljetopisu” u Baru. Kvartet je bio rezidencijalni ansambl Memorijala Isidor Bajić 2010. godine u Novom Sadu. Beogradski gudački kvartet je značajno zastupljen i na internacionalnoj sceni. Gostovao je u Londonu 1992. godine, a od 1993. godine je čest gost italijanskih koncertnih podijuma: Firenca 1993. godine, Ređo-Emilia 1994. godine, Trevizo 1996. i 1999. godine. Učestvovao je na festivalu „Jesenske muzičke svečanosti “ u Skoplju u Makedoniji, 2001. godine. Kvartet gostuje u Veneciji, u Italiji, marta 2002. godine, gde premijerno izvodi kvartet italijanskog kompozitora Guida Fana, a zatim i otvara muzički festival u Istrani. Aprila 2005. godine, Kvartet gostuje u Vašingtonu, u SAD, na poziv ugledne asocijacije Orfelin Circle, a u saradnji sa ministarstvom Kulture Republike Srbije. U 2006. godini Kvartet gostuje na Festivalu na ostrvu Cres u Hrvatskoj, a zatim i u Nemačkoj, u saradnji sa koncertnom agencijom Pro Musica iz Bamberga. Nastavljajući saradnju sa istom agencijom, kvartet gostuje u Nemačkoj i 2008, 2009. i 2011. godine. Beogradski gudački kvaretet je ostvario niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije, a u godini kada je obeležavao svoju desetogodišnjicu, 2000. godine, izdao je svoj prvi CD „Numero Uno”. Svoj drugi CD, sa delima Otorina Respigija, Kvartet izdaje 2002. godine. Italijanska kuća Amici dela  Musica di Venezia izdaje 2003 godine CD Beogradskog gudačkog kvarteta kao live snimak koncerta u Veneciji. Treći CD sa delima Dmitrija Šostakoviča kvartet izdaje 2009. godine. Kvartet ima uspešnu dugogodišnju saradnju sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, a sarađivao je i sa Ministarstvom kulture, Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, Beogradskim kulturnim centrom, Madlenijanumom i Jugokoncertom. Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali i savremene kompozicije, kao i dela drugih muzičkih žanrova prilagođenih kvartetskom izvođenju.

Nevenka Tatić je srednju Muzičku školu završila u klasi prof. Mirjane Ristić. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Rajka Dojčinovića sa ocenom 10 na diplomskom ispitu. Magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi porf. Dejana Mihailovića. Usavršavala se kod prof. Grigorija Zislina u Moskvi. Bila je učenik majstorskih kurseva Pavela Vernjikova Varteksa Bojandžijana. Održala je brojne solističke resitale  sa pijanistima Tatjanom Šurev, Vesnom Pantović, Jovankom Ristić, Savkom Konjikušić, Ivanom Melešom, Svetlanom Stankov. Od 1991. godine nastupa u duetu sa pijanistom Dejanom Stošićem, vanrednim profesorom FMU u Beogradu. Nevena je prva violina u Beogradskom gudačkom kvartetu, sa kojim je ostvarila veliki broj koncerata u zemlji i u inostranstvu (Italija, Nemačka, SAD itd. ). Učestvovala je na brojim festivalima kao što su Barski ljetopis, Esenske muzičke svečanosti u Skoplju… Snimila je tri  CD-a sa Beogradskim gudačkim kvartetom. Profesor je violine u Srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu.

Vladimir Vasiljević rođen je 1970. godine u Beogradu. Violinu je diplomirao 1992. godine na Muzičkoj akademiji u Pragu, u klasi profesora Jiržija Tomašeka. Kao učenik, više puta je osvajao prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima violine i kamerne muzike učenika i studenata bivše Jugoslavije, kao i na festivalima muzičkih škola Srbije. Nakon završenih studija angažovan je kao koncertmajstor kamernog orkestra COMNENIUS i kao stalni član kamernog orkestra Solisti di Praga, koji je okupljao koncertmajstore svih praških orkestara. Takođe je održao više resitala, dokazavši se kao izvođač različitih epoha, od baroka do savremenih autora. Od 1995. godine radi u muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu. Uporedo sa radom u školi, nastavlja izuzetno plodnu karijeru kamernog muzičara kao stalni član BGO „Dušan Skovranˮ. Od 2002. godine do 2008. bio je zamenik koncertmajstora u Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa, pod umetničkim rukovodstvom maestra Sretena Krstića, sa kojima je nastupao u više navrata i kao solista. Član je Beogradskog gudačkog kvarteta. Sa ovim muzičkim ansamblima ostvario je veliki niz uspešnih koncerata u i gostovanja na festivalima u Srbiji, Bugarskoj, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Norveškoj…

violončelista, rođen je u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u muzičkim školama Dr V. Vučković i K. Stanković, a zatim na Fakultetu muzičkih umetnosti. Po završetku studija u Beogradu, pohađao je majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stiče diplomu Koncertanta na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj. Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na brojnim koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu (u Italiji, SAD-u, Nemačkoj i bivšim jugoslovenskim republikama) i sa kojim je snimio četiri CD-a. Bio je prvi čelista kamernog orkestra Beogradska Sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003. godine je prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv.Đorđa. Sa ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška, Bosna, Crna Gora) i snimio je CD kao solista u delima M. Marea i F. Kuprena. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla „Stanislav Biničkiˮ. Od 2001. godine je stalno angažovan kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra RTS-a.

Ivana Erčić rođena je 1984. godine u Loznici. Pohađala je Srednju muzičku školu „Isidor Bajićˮ , odsek violina, u klasi prof. Nine Nikolov u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek viola, u klasi prof. dr Dušice Polovine. Dobitnik je Univerzitetske diplome Univerziteta Novi Sad. Nagrađivana od strane Eurobanke za postignute rezultate tokom studija. Bila je stipendista Vlade Republike Srbije – Fonda za mlade talente. Sarađivala je sa mnogim svetskim dirigentima kao član Vojvođanske filharmonije, Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, sa Sarajevskom filharmonijom. Dugogodišnji je član Kamernog orkestra Kraljvski gudači Sv. Đorđa, sa kojim je ostvarila mnogobrojne turneje po Nemačkoj, Francuskoj, Austriji na čelu sa našim eminentnim violinistom Sretenom Krstićem. Više godina je nastupala kao član Wonder String Quartet, a sada je aktivan član Beogradskog gudačkog kvarteta i gudačkog tria Čarobne žice. Stalno zaposlena u Umetničkom ansamblu Ministarstva dbrane Stanislav Binički.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja