Kolekcija Đura Popovića oduševila Novosađane!

26/11/2015
Kulturni centar Novog Sada centar srpske kulture i slikarstva

U Kulturnom Centru Novog Sada na Tribini Mladih sinoć je otvorena izložba slika i skulptura jednog od najvećih kolekcionara srpske umetnosti, Đura Popovića. Na otvaranju izložbe posetiocima su se obratili, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Milorad Kopanja, likovni kritičar i istoričar Nikola Kusovac i filmski i pozorišni glumac, scenarista, producent i režiser, Lazar Ristovski.

Posetioci su na otvaranju mogli da vide dela Konstantina Danila, jednog od najznačajnijih predstavnika bidermajerskog slikarstva kod Srba, ali i stvaralaštvo Jovana Popovića kao i mnoge druge istaknute umetnike iz 19. i 20. veka. Novosađani po prvi put u okviru ove izložbe, do 6. decembra mogu videti I remek delo Đure Jakšića iz 1885.godine “Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja”.

– Zahvaljujući ovom predstavljanju zbirke Đura Popovića, u Novom Sadu je prvi put izloženo Jakšićevo delo Usekovanje glave Sv. Jovana, koje se od vremena nastanka 1855. godine nalazilo u Rumuniji i koje je zahvaljujući ovom kolekcionaru vraćeno u Srbiju – ističe Kusovac. Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Vanja istakao je da ovakvi događaji potvrđuju da je Novi Sad centar kulture i da zaslužuje da to i postane. – Danas je naš grad centar srpske umetnosti i slikarstva. Ovakvi događaji su reference za koje se zalažemo I radimo kako bi Novi Sad postao Evropska prestonica kulture. Hvala umetniku, koji je svojom bogatom kolekcijom doprineo da se i mlađe genracije upoznaju sa ovako velikim srpskim umetnicima – rekao je Vučenović.

 

Na izložbi se mogu videti još i dela: Nikole Aleksića, Stevana Aleksića, Đorđa Andrejevića-Kuna, Dragomira Arambašića, Balaža, Bete Vukanović, Petra Dobovića, Medenjaka, Noje Živanovića, Danice Jovanović, Đoke Jovanovića, Mladena Josića, Koste Josipovića-Sosa, Milana Konjovića, Uroša Predića, Todora Švrakića, Save Šumanovića, Vase Pomorišca, Milenka Šerbana, Vinka Grdana, Ivana Radovića, Bogdana Šuputa, Nikole Graovca, Jožefa Pehana, Mihaila S. Petrova, Jovana Popovića, Ivana Radovića, Tome Roksandića, Aleksandra Sekulića,Borivoje-Bore Stevanovića, Veljka Stanojevića, Sretena Stojanovića

IMG_9936

Đuro Popović je dizajner grafike, majstor fotografije i menadžer opšteg smera. Već sa devetnaest godina je imao samostalnu izložbu, a svoje slike je izlagao i na više od trideset grupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti grafike i dizajna. Vremenom je postao jedan od vodećih kolekcionara u oblasti slikarstva i vajarstva. Predmet njegovog interesovanja su, pre svega , umetnička dela srpskih autora i autora sa teritorije bivše Jugoslavije. Izložba je otvorena do 6. decembra.

Foto: Milica Stojanac

Komentari

Dragana Dragana

unapred hvala sto cu biti u prilici da sam obavestena o vasim sadržajnim i
interesanrnim programom dešavanja

replies

kcns kcns

Poštovanje,

uskoro ćemo vas obavestiti o novom načinu slanja i dobijanja informacija.

Prijatan dan.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja