Književnici i učesnici „Inđija pro poet 2019“ festivala gosti Kulturnog centra Novog Sada

02/06/2019

U okviru trećeg po redu Međunarodnog književnog festivala „Inđija pro poet 2019“, pomoćnik direktora Sunčica Marković, urednik časopisa „Polja“ Alen Bešić i  urednici književnog i tribinskog programa Nedeljko Mamula i Sanja Vuletić ugostili su književnike i učesnike, ove manifestacije.

Učesnici i književnici festivala „Inđija  pro poet 2019“ sa direktorom festivala, piscem Miodragom Jakšićem, posetili su Kulturni centar Novog Sada i zajedno sa zaposlenima upoznali se sa radom čelne institucije kulture grada Novog Sada. Pomoćnica direktora KCNS, Sunčica Marković, upoznala ih je sa delatnošću i samim radom, dok su ih urednici upoznali sa programima i značajnim projektima koje sprovode, a koji su opšte poznati i međunarodnoj književnoj sceni.

Urednik Alen Bešić upoznao je književnike sa istorijom i konceptom časopisa za književnost i teoriju „Polja“, koji izlazi od 1959. godine, a čiji je nekadašnji urednik ovogodišnji lauerat festivala, Pero Zubac. Nagrada  laureatu uručena je na svečanosti otvaranja festivala u subotu 1. juna, na letnjoj sceni „Kuće Vojnovića“, u centru Inđije.

INĐIJA PRO POET 2019 u svome trećem izdanju ima već karakter velikog, ozbiljnog, kvalitetnog i za ceo region značajnog kulturološkog, književnog festivala koji već zauzima značajno mesto i na regionalnoj i svetskoj mapi književnih manifestacija.

U programu festivala učestvuje više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 31 države, i to iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Belorusije, Kanade, Azerbejdžana, Rumunije, Islanda, Kolumbije, Brazila, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, Sjedninjenih Američkih Država, Austrije, Kipra, Francuske, Iraka, Ukrajine, Egipta, Crne Gore, Mađarske, Republike Srpske i Srbije. Program će biti organizovan u četiri prostora u Inđiji, (u Kulturnom centru, biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, „Kući Vojnovića“ i na Trgu Milunke Savić), kao i u Novom Sadu i Beogradu. Uz tradicionalne festivalske programe Književni meridijani, Književni matine, Promocije novih knjiga i Veliki književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim školama inđijske opštine. Na inđijskom šetalištu, u pešačkoj zoni, biće postavljena izložba s radovima učesnika.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja