Ka Evropskoj prestonici kulture preko Italije – Promovisan Novi Sad kao grad u procesu kandidature za titulu

03/09/2013

Bompietro

U okviru saradnje između Kulturnog centra Novog Sada i AKUD „Sonja Marinković“, Sofija Nikolić, koja je članica orkestra, i Aleksandra Stajić, članica hora ovog kulturno-umetničkog društva, zajedno sa članovima folklornog ansambla i orkestra vratile su se sa međunarodnog festivala folklora koji se održao u više mesta na Siciliji. One su promovisale Novi Sad kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine u Rimu i drugim gradovima Italije deleći promotivni materijal na zajedničkom štandu KCNS i „Sonje Marinković“ na kojem je deljen i materijal Turističke organizacije Novog Sada.

Međunarodni festival folklora na Siciliji nije bio takmičarskog karaktera, ali se ovo novosadsko kulturno-umetničko društvo vratilo sa poveljom. Sofija Nikolić i Aleksandra Stajić, koje inače rade u Kulturnom centru Novog Sada na projektima vezanim za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, susrele su se u Palermu sa timom koji priprema ovaj italijanski grad za Evropsku prestonicu kulture 2019. godine, dakle, godinu dana pre termina za koji Novi Sad konkuriše. U razmeni iskustava, upravo zbog činjenice da Palermov tim sprema kandidaturu ranije, Novosađankama je bilo veoma važno da čuju i neke konkretne detalje iz njihove kampanje za kandidaturu.

Na putu za Siciliju, posetile su i Katancaro, mali grad u Kalabriji, koji je nedavno odustao od svoje kandidature za Evropsku prestonicu kulture zbog nedostatka finansijskih sredstava. Upravo ova činjenica govori da kandidatura nije laka ni za gradove iz zemalja koje već pripadaju Evropskoj uniji, a s obzirom da Novi Sad već sledeće godine ima obavezu da preda svoju kandidaturu, posla ima mnogo i za širu društvenu zajednicu, a ne samo za tim koji organizuje kandidaturu Novog Sada. 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja