Ка Европској престоници културе преко Италије – Промовисан Нови Сад као град у процесу кандидатуре за титулу

03/09/2013

Bompietro

У оквиру сарадње између Културног центра Новог Сада и АКУД „Соња Маринковић“, Софија Николић, која је чланица оркестра, и Александра Стајић, чланица хора овог културно-уметничког друштва, заједно са члановима фолклорног ансамбла и оркестра вратиле су се са међународног фестивала фолклора који се одржао у више места на Сицилији. Оне су промовисале Нови Сад као кандидата за Европску престоницу културе 2020. године у Риму и другим градовима Италије делећи промотивни материјал на заједничком штанду КЦНС и „Соње Маринковић“ на којем је дељен и материјал Туристичке организације Новог Сада.

Међународни фестивал фолклора на Сицилији није био такмичарског карактера, али се ово новосадско културно-уметничко друштво вратило са повељом. Софија Николић и Александра Стајић, које иначе раде у Културном центру Новог Сада на пројектима везаним за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе, сусреле су се у Палерму са тимом који припрема овај италијански град за Европску престоницу културе 2019. године, дакле, годину дана пре термина за који Нови Сад конкурише. У размени искустава, управо због чињенице да Палермов тим спрема кандидатуру раније, Новосађанкама је било веома важно да чују и неке конкретне детаље из њихове кампање за кандидатуру.

На путу за Сицилију, посетиле су и Катанцаро, мали град у Калабрији, који је недавно одустао од своје кандидатуре за Европску престоницу културе због недостатка финансијских средстава. Управо ова чињеница говори да кандидатура није лака ни за градове из земаља које већ припадају Европској унији, а с обзиром да Нови Сад већ следеће године има обавезу да преда своју кандидатуру, посла има много и за ширу друштвену заједницу, а не само за тим који организује кандидатуру Новог Сада. 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања