Jezik otkriva nove svetove – Svečano otvorena druga Konferencija poliglota u KCNS

10/10/2014

Nakon uspešno realizovane prve u Budimpešti prošle godine, druga međunarodna Konferencija poliglota, koju organizuje Kulturni centar Novog Sada, svečano je otvorena danas i trajaće do 12. oktobra pod motom „Jezik otkriva nove svetove”.

U punoj Tribini mladih, dobrodošlicu poliglotama i ljubiteljima jezika poželeli su Aleksandar Petrović, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada, Aleksandra Stajić, koordinatorka projekta i Ričard Simkot, hiperpoliglota, idejni tvorac  i organizator prve konferencije.

– Kada se održavala prva konferencija poliglota u maju 2013. godine, mi smo u Novom Sadu u prelepom zdanju Kulturnog centra, održali svečano otvaranje prvog po redu Festivala slovenske pismenosti i kulture. Novi Sad je ponosan na svoju dugu i bogatu tradiciju, kulturu, umetnost, sport, dobre i vredne ljude. Ponosan je na svoj Univerzitet, Sajam, Petrovaradinsku tvđavu i na najprestižniju ustanovu kulture u Srbiji, Maticu srpsku – rekao je Petrović, dodavši da je grad Novi Sad mesto u kojem živi složno i harmonično 26 nacija.

Na ovogodišnjoj Konferenciji poliglota, koja traje tri dana, učesnici će imati priliku da prate sesije koje su podeljene u dve grupe. Predavači iz različitih krajeva sveta govoriće na različite teme: o učenju stranih jezika, jeziku u nastavi, problemima prevođenja, tvorbi reči, jezicima manjina i značaju, prednostima jezičke raznolikosti. Koordinatorka Aleksandra Stajić poželela je dobrodošlicu učesnicima u Novi Sad, grad koji priprema kandidaturu za titulu Evropske prestonice culture za 2021. godinu i u Kulturni centar, koji ove godine obeležava 60 godina od osnivanja Tribine mladih.

Idejni tvorac i hiperpoliglota Ričard Simkot, nije krio oduševljenje videvši punu salu poliglota, kojima je poželeo dobrodošlicu rekavši da se ideja, koja je počela u Poljskoj pre dve godine kao konverzacija između njega i njegovih kolega, ostvarila.

– Zaista je veličanstveno videti ovoliko ljudi ovde. Atmosfera je veličanstvena, i zbog nje sam više inspirisan za dalji rad. Kao neko ko živi na Balkanu i kome je on u srcu, nije slučajno što ovu konferenciju održavamo drugi put ovde, pre Njujorka. Novi Sad je divan grad, u kojem zvanično ima 26 nacija, i kao stvoren je za našu zajednicu – rekao je Simkot dodavši da pored jeziče raznolikosti, Novi Sad ima divne ljude i kulturu.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JLEA5O8HXh4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vTJp48Q8_5A[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BzFjnlh1cWc[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja