Jadran se izlio u Panonsko more

16/09/2014

– Doneo sam deo mediteranskog duha u Novi Sad, Jadransko more sam prelio u Panonsko, kako bih vedrim nebom i malim mornarom, koji su na slikama, rasterao kišne oblake – reči su umetnika, Zorana Krulja, čija je izložba otvorena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Ovaj autor, svedok burnih previranja u tokovima savremenog slikarstva u poslednje vreme, pripada umetnosti sadašnjice. Uspeo je da opstane po strani i distancira se od izazova koji nisu bili primereni njegovoj stvaralačkoj prirodi. Prateći dešavanja u umetnosti, nastojao je da uspostavi koncept slike koji je odgovarao osetljivosti koju je pokazivao na svojim delima. Oslonivši se na jedan vid tradicije, utemeljio je svoj likovni govor.

Za razliku od ranijih dela, autor je ove slike oslobodio dubokih i tamnijih boja i načinio ih transparentnim i rasvetljenim. Krulj je formirao prepoznatljiv lični izraz koji se razlikuje od uobičajnih stereotipa prisutnih u slikarstvu novijeg datuma. Prikazujući duh Mediterana, “malog mornara” i njegov mornarski život, on je svetlim tonovima umirujuće plave boje, pomerio granicu vizuelne optike, u kojoj širi fenomenološku datost. U njegovom izvođenju,  slika prerasta u posebnu tvorevinu duha, koja pulsira životom samostalnog i krajnje uverljivog materijalnog realiteta.

Zoran Krulj rođen je 1957. godine u Titogradu, gde je završio i Srednju arhitektonsku školu. Završio je Arhitektonski fakultet u Nišu, a član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Status slobodnog umetnika ima od 2001. godine, a do sada je imao 40 samostalnih izložbi i više od 80 kolektivnih. Dobitnik je nekoliko istaknutih nagrada.

Svi zainteresovani, izložbu slika mogu da pogledaju do 26. septembra.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja