Izveštaj sa konferencije za novinare povodom proslave Nove godine u Novom Sadu

13/12/2012
nova godina
Foto: Ana Jovičić

 

 

Hor Viva Voks, Slobodan Trkulja, Sergej Ćetković i Vlado Georgijev uveličaće doček Nove godine na Trgu Slobode u Novom Sadu i zajedno sa građanima dočekati 2013.godinu, rekao je direktor Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj na konferenciji za novinare održanoj u Kulturnom centru Novog Sada.

Tokom svog prvog zvaničnog obraćanja ovim povodom, zajedno sa kantautorom Vladom Georgijevim, demantovao je višenedeljne napise medija u vezi sa dočekom Nove godine u Novom Sadu. “U javnosti je bilo dosta spekulacija u vezi sa novom godinom i više od toga, podigla se medijska hajka. Nisam siguran na koga je bila usmerena. Na organizatore? Na umetnike? Na Novi Sad? Ili na sam koncept slavljenja bilo čega? Možda neko smatra da Novi Sad ne sme da bude najbolji u nečemu?“, rekao je direktor KCNS dr Andrej Fajgelj i napomenuo da su samo dve stvari o kojima su pojedini novinari pisali tačne – da je proslava 31.decembra i da će biti jedinstvena i izuzetna. Kako u zemlji tako i u istoriji proslavljanja nove godine na novosadskom Trgu slobode.

Vlado Georgiev je istakao da mu je izuzetno drago što je dobio poziv da nastupi u novogodišnjoj noći. „Veliko mi je zadovoljstvo da danas mogu da demantujem laži koje su se pojavljivale u medijima ovih nedelja. Nadam se da niko neće imati ništa protiv što sam bio u mogućnosti da doniram opremu koja mnogo košta“. Vlado Georgiev je napomenuo da honorar nije ni blizu onoliki koliko se spominje u medijima. „Najzad, ukoliko običan muzičar za novogodišnju noć dobije oko 1000 eura, ja mislim da je sasvim u redu ako muzičari iz moje grupe dobiju po 2000 eura – a ja nastupam za džabe.“ Andrej Fajgelj je napomenuo da se po prvi put u Novom Sadu, po ugledu na druge evropske gradove, proslavlja i Božić. Reč je u stvari o dva Božića, za svih pet hrišćanskih tradicionalnih verskih zajednica koje su prisutne u Novom Sadu. Budžet će biti na nivou prošlogodišnjeg, a honorari dvostruko manji od onih koji su se pojavljivali u javnosti. Srbija i Novi Sad u stanju su da ponude vrhunski program a da u isto vreme pokažu društvenu odgovornost, uprkos napadima onih koji, valjda polazeći od sebe, tvrde da je to nemoguće, rečeno je na konferenciji. Ovakvim događajem, Novi Sad jeste glavni grad Srbije, istakao je direktor KCNS i zahvalio se umetnicima, što ih klevete nisu sprečile da učestvuju, a gradonačelniku, Milošu Vučeviću, što je uprkos napadima i pritiscima dao punu podršku ovom događaju, i značajno pomogao da se izborimo za njegov kvalitet i društvenu odgovornost, iako to nije morao da čini.

 

U Novom Sadu, 13. decembar 2012. godine

 

[youtube profile=VideoLevo]FP1zwDaYPl4[/youtube]

[youtube profile=VideoLevo]sTxwZBMP2uE[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja