Izveštaj o radu KCNS 2012/2013.

15/01/2014

2012. (NOVEMBAR/DECEMBAR)

 

     Potpisivanjem ugovora o saradnji sa Centrom za socijalni rad omogućeno je štićenicima Sigurne dečje kuće i Dnevnog boravka da umetničke sadržaje u Kulturnom centru redovno koriste, ali i da sami učestvuju u njihovom stvaraju.

Pokrenute su razne humanitarne aktivnosti: predstava i paketići za decu iz Centra za socijalni rad, podela paketića na Štrandu, poseta starima u Gerontološkom centru Novog Sada, poseta Vlada Georgieva ŠOSO „Milan Petrović” i potpisivanje peticije roditelj-negovatelj.

Organizovali smo prvu javnu proslavu Božića u Novom Sadu, po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.

Imamo novi sajt ustanove, obnovljena je računarska oprema i uveden najbrži optički internet. KCNS je postao prva srpska javna ustanova koja je nabavila vodeći svetski program za projekt menadžment, koji se proizvodi kod nas u Novom Sadu.

Oko 40.000 Novosađana i gostiju iz sveta dočekalo je novu 2013. godinu na novosadskom Trgu slobode uz omiljene izvođače i veličanstven vatromet.

 

 

 

2013.

 

Aktivnosti po redakcijama KCNS

 

Filmska redakcija:

U okviru 17. festivala Evropskog i nezavisnog filma „EURO-IN FILM“ prikazano je više od 250 filmova koji su razvrstani u 32 tematske celine.

Za vreme manifestacije 11. Dani italijanskog filma prikazano je trinaest italijanskih filmova ovenčanih najznačajnijim nagradama u svetu kinematografije.

Takođe, pored mnogobrojnih fimskih ciklusa prikazano je oko 500 filmskih projekcija koje pripadaju redovnom programu filmske redakcije.

 

Muzička redakcija:

Realizovano je 25 koncerata.

Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund  imala je više od 80 polaznika, od kojih je bilo 10 studenata iz Dortmunda. To je izuzetan uspeh jedne specijalizovane radionice, jer su se ove godine prijavljivali polaznici iz gradova van Novog Sada.

     Jubilarni 15. Novosadski džez festival 2013. bio je sačinjen od uvodnih aktivnosti (Muzej džeza Miđe Blama, izložba, dva koncerta), glavnog koncertnog programa koji je obuhvatio koncerte 12 ansambala, kao i prateći program (džem sešni i dve radionice). Prepuna Velika sala Srpskog narodnog pozorišta svake večeri koncertnog programa, kao i veoma pozitivan rejting festivala u zemlji i regionu, svakako potvrđuju izuzetnu važnost ovog Festivala, po kom je Novi Sad već godinama poznat.

U okviru ove redakcije je rađen Festival autorske muzike „Poezika“ koji je u ovom izveštaju u odeljku „Novine i inovacije u KCNS“.

 

Scenska redakcija:

Pozorišna publika imala je priliku da uživa u četiri pozorišne predstave koje je Kulturni centar Novog Sada radio ili u samostalnoj ili u koprodukciji sa drugim pozorišnim institucijama.

     40. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra „INFANT“ može se pohvaliti bogatim glavnim programom (12 predstava), ali i propratnim (jedna izložba, 12 okruglih stolova, 2 predstave i jedna tribina).

 

Književna/govorna redakcija:

Govorna redakcija je u 2013. godini realizovala 88 programa od kojih su najposećenije Psihopolis tribine (na dosadašnjih 13 tribina prisustvovalo je više od 3.000 posetilaca, dakle više od 200 po programu).

Novosadska publika je bila i PRVA u zemlji koja je bila u mogućnosti da uživo, na književnom programu, organizovanom samo nekoliko dana po dobijanju nagrade, čuje dobitnika najprestižnije književne NIN-ove nagrade, književnika Aleksandra Gatalicu.

Ovogodišnji, sedmi Međunarodni festival proze „Prosefest“ je i ove godine prvenstveno mladima dao priliku ne samo da se sretnu sa najboljim piscima današnjice, već i da kroz dodir sa knjigom krenu njihovim putem. Kako je najvažniji cilj ovog festivala približavanje umetnički vrhunske proze mladima, od izuzetnog značaja je što se ove godine proširila saradnja sa tri na pet novosadskih gimnazija. Dodeljena je Nagrada „Milovan Vidaković“ piscu Davidu Albahariju.

Veoma je značajno što je Književna redakcija osmislila i realizovala novi ciklus programa „Tumačenja poezije“ u okviru kojeg stručnjaci iz te oblasti tumače određenu pesmu naših najistaknutijih pesnika iz istorije književnosti, prilagođeno školskom programu. Taj program se realizuje i u našem prostoru,ali i u školama, a radi se i produkcija u projektu „Poetski teatar“, tako da je kroz ovaj program KCNS još uže povezan sa obrazovnom javnošću u svom gradu.

 

Likovna redakcija:

U naša tri izložbena salona organizovano  je više od 75 izložbi.

U okviru projekta ART LINK, održan je drugi deo razmene sa nemačkim umetnicima, članovima udruženja Haus 10 u Furstenfeldbruku. Priređene su dve izložbe naših umetnika u Nemačkoj, održan desetodnevni simpozijum sa kolegama iz Nemačke uz veliku medijsku pažnju, izuzetnu posećenost, značajnu podršku gradskih vlasti grada domaćina, kao i Generalnog konzulata Srbije u Minhenu. Vođeni su i uspešni pregovori i zakazani termini za Art link 2 sa umetnicima iz Austrije, a započeti su i pregovori sa umetnicima iz Poljske, Slovačke i Mađarske.

KCNS je učestvovao i u realizaciji ovogodišnjih Dunavskih dijaloga, velike međunarodne likovne manifestacije, između ostalog i kao domaćin izložbi tri izuzetna umetnika evropske likovne scene (Eva Petrič, Viktor Hulik i Nataša Teofilović). To je podrazumevalo i saradnju sa Austrijskim Kulturforumom, koji je pored toga pomogao i realizaciju izložbe značajnog austrijskog umetnika Frica Ruprehtera održane u Likovnom salonu.

U oblasti video i digitalne umetnosti, Andrej Tišma je održao 24 predavanja na kojima je predstavio različite umetnike i video festivale iz celog sveta.

Od brojnih programa koje je KCNS organizovao u okviru Noći muzeja izdvajamo projekat organizovan u mobilnoj laboratoriji ispred Kulturnog centra Novog Sada u Katoličkoj porti, gde su prolaznike dočekivali Foto-nomadi, Predrag Uzelac, Miša Keskenović i gost iz Slovenije Borut Peterlin, koji su demonstrirali čitav postupak izrade kolodijumske fotografije, tehnike izrade fotografije iz 19. veka.

 

Časopis „POLJA“:

Redakcija za izdavačku delatnost je objavila 6 redovnih brojeva časopisa „Polja“ u elektronskom i štampanom obliku u dvomesečnim sveskama i ostvaren je i izdavački plan u edicijama „Anagram“, „Antićevi dani“ i „Prosefest“. Objavljeno je ukupno 12 naslova.

 

Antićevi dani

Kao i prethodnih godina, za 6. Antićeve dane su se udružile sve redakcije KCNS i kroz bogat trodnevni program na dostojan način predstavili život i delo slikara, muzičara, režisera, pisca, pesnika i novinara – Miroslava Mike Antića.

Uvođenje novina i inovacije u KCNS

 

Nakon izrade novog vizuelnog identiteta na našu fasadu postavljena je četvorojezična tabla  i postavljen ćirilički svetleći natpis. Bio je to prvi znak povratka ravnopravnosti pisama nakon decenija povlačenja ćirilice sa javnih natpisa u centru Novog Sada.

Obeležavali smo i tužno sećanje na žrtve holokausta, pre svega kao suorganizatori 71. godišnjice Novosadske racije. Ugostili smo prvu izložbu o logoru Jadovno u Srbiji i učestvovali u podizanju prvog spomenobeležja žrtvama Racije na mestu njihovog stradanja – Štrandu.

Od ove godine redovni program KCNS je bogatiji za serije mesečnih tribina na različite teme iz oblasti politike, marketinga, psihologije i tema koje prvenstveno zanimaju studentsku populaciju. Posećenost ovih tribina je izuzetna, vode se i dvočasovne debate nakon zvaničnog dela programa.

Ispunjen je cilj manifestacije Kulturno leto na Štrandu, da posetiocima gradske plaže (čiji broj može da dostigne i do 15000 ljudi po danu) približimo kulturu i umetnost i pružimo edukativne, korisne i zanimljive sadržaje bez obzira na godine.

Realizovanjem prvog Festivala regionalne autorske muzike „Poezika“ podržali smo jednu scenu koja se nametnula među obožavaocima muzike, koja je umetnička, koja ima pesničku dubinu, i gde se gitara i glas susreću sa zaista visokom umetnošću.

Zmaj Jovina ulica je za vreme manifestacije „1150” bila velika azbuka na otvorenom, a slova koja su se vijorila na zastavama podsetila su prolaznike na misiju Ćirila i Metodija – apostola najzaslužnijih za pismenost slovenskih naroda.

Povodom dva veka od rođenja crnogorskog pesnika Petra II Petrovića Njegoša, Prvo beogradsko pevačko društvo i glumac Petar Božović, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada interpretirali su izbor iz dela Njegoševog speva „Luča mikrokozma”. Kroz prvo izvođenje ovog dela, novosadska publika imala je priliku da se uveri u briljantnost Njegoševog stvaralaštva, koju su Božović i Pevačko društvo verno preneli.

Izuzetan značaj projekta Digitalizacije (ubrojčavanja) kulturne baštine Novog Sada bio je očigledan nakon veoma uspešne i atraktivne javne prezentacije brojčane baštine, koja trenutno ima oko 200 sadržaja dostupnih za pretragu, i koja spada u tri najsavremenije platforme u svetu. Ovom platformom Novi Sad pokazuje da je već lider u oblasti informacionih tehnologija, za šta smo dobili čestitke ne samo od domaće stručne javnosti, već i od jedne od vodećih svetskih institucija u ovoj oblasti – Digitalne (brojčane) javne biblioteke Amerike.

Pokrenut je novi ciklus programa „Savremeno kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Vojvodini“, izuzetno važan za negovanje suživota. Programi su organizovani dvojezično, a u okviru njih su promovisana dela umetnika, pripadnika manjinskih zajednica.

Kulturni centar je ostvario saradnju i sa „Malom školom animacije“ u projektu „Vreme je za animaciju“ koji je trajao od oktobra 2013. do januara 2014. godine. Saradnja  je rezultirala sa dva animirana filma u produkciji Kulturnog centra. Prvi film „Mi živimo u Novom Sadu“ rađen je i u saradnji sa voronješkim studijom za animaciju „Čajka-stajka“ i predstavlja mali doprinos najmlađih građana Novog Sada koji su pokazali želju da učestvuju u velikom projektu svoga grada i da mu pomognu u kandidaturi i dobijanju titule „Evropske prestonice kulture“. Drugi film, „Legenda o božićnom drvetu“, predstavlja deo humanitarne božićne akcije kojom su prikupljeni pokloni za decu iz Centra za socijalni rad.

Organizacija niza kulturnih događaja povodom obeležavanja 250 godina od formiranja Šajkaškog bataljona, a poslednji program u vezi sa tim je bila organizacija premijere dokumentarno-istorijskog filma „Šajkaški bataljon“, kao trajno svedočanstvo o slavnoj istoriji srpskog naroda.

Obeležavanje Nove godine i Božića, za doček 2014. godine, KCNS je doveo ponovo vrhunske izvođače i omogućio Novosađanima i gostima iz drugih gradova i država da se odlično, besplatno i bezbedno provedu na glavnom gradskom trgu.

Po drugi put Kulturni centar Novog Sada organizovao je manifestaciju koja je posvećena Božiću i insiprisana duhom Božića, kako po gregorijanskom, tako i po julijanskom kalendaru. Po umetničkoj koncepciji, promovisan je značaj, kao i bogata tradicija horske muzike u Novom Sadu i za program po julijanskom i za program po gregorijanskom kalendaru. Bilo je to prvi put da na jednom mestu učestvuje toliko horova u Novom Sadu, a da se ne radi o njihovom takmičenju.

     KCNS otvoren za građane – Kulturni centar Novog Sada je pored uspeha u sopstvenim programima širom otvorio vrata za programe građana i organizacija – ukupno je bilo 120 programa realizovanih u 253 termina.

 

 

Posebne aktivnosti Kulturnog centra Novog Sada

 

     Evropska prestonica kulture – Kulturni centar Novog Sada je zadužen za sve aktivnosti vezane za kandidaturu našeg grada za Evropsku prestonicu kulture, a direktor KCNS je izabran za predsednika Organizacionog odbora EPK; OO EPK je osnažen zamenom članova, po prvi put se u njegovom sastavu nalaze predstavnici sva tri nivoa vlasti (gradski, pokrajinski, republički). Formiran je tim ljudi koji rade na realizaciji ovog projekta; urađeno je više desetina projekata u smislu promocije kandidature, kao i u smislu participativnosti istog.

Rezultati projekta „Moj kraj“ nedvosmisleno su pokazalida su naši sugrađani raspoloženi da u svemu učestvuju, a organizovanjem panel diskusija za javne, kulturne institucije i organizacije iz privatnog sektora (gde je bilo prisutno i više od 100 predstavnika), pokazalo se da i stručna javnost želi da učestvuje u ovom prioritetnom, kontinuiranom procesu kandidature grada. Zalaganjem predsednika OO EPK, ne samo da tim koji je doveo Maribor do titule EPK 2012. godine sarađuje i pomaže našem timu, već su postali i aktivni učesnici naših priprema; isto tako je i gospodin Peter Langer, direktor Evropske dunavske akademije i generalni koordinator Saveta podunavskih gradova i regija postao član-savetnik OO EPK.

     EPK tim ima poseban izveštaj o svim najznačajnijim stavkama svog delovanja za 2013. godinu, ali je bitno istaći da je KCNS preuzeo odgovornost za jedan ovako važan, dugogodišnji projekat, koji je značajan iza Novi Sad i Srbiju uopšte.

 

U Kulturnom centru je po prvi put u Novom Sadu održan Programski savet Foruma slovenske kulture, a gospodin Langer je, zajedno sa direktorom KCNS,ozvaničio na konferenciji za novinare da će Novi Sad biti domaćin i druge Dunavske konferencije o kulturi. Tema će biti„Gradovi kandidati za Evropsku prestonicu kulture“, što će ponovo naš grad staviti u centar najvažnijih evropskih dešavanja kada je kultura u pitanju.

 

Kulturni centar Novog Sada je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, odabrao i primio osam mladih stručnjaka sa Biroa za nezaposlene, koji su u svojim oblastima školovanja bili najbolji.

Kulturni centar i dalje tokom cele godine pruža mladim ljudima šansu da se radno angažuju na svim delatnostima koje ova institucija obavlja.

 

 

 

 

Pročitajte i prethodne izveštaje:

Šestomesečni izveštaj: KCNS 760% otvoreniji za građane

Prvih 100 dana Andreja Fajgelja na čelu KCNS

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja