Izložba slika Velimira Iliševića

14/10/2014

– Kulturnom centru je čast da ugosti ovakvog slikara. Već 60 godina ova institucija se trudi da predstavi duh Novog Sada, koji je zasnovan na raznolikosti i poštovanju, međusobnom uvažavanju u suživotu različitih etničkih zajednica i pojedinaca. U tom svetlu, otvaranje ovakve izložbe, pokazuje u kojoj meri smo mi svi jedna ista evropska porodica –rekao je direktor Kulturnog centra Novog Sada, dr Andrej Fajgelj, na otvaranju izložbe slika Velimira Iliševića u Likovnom salonu. Osim direktora KCNS, na otvaranju izložbe govorili su ambasador Švajcarske, Žan Danijel Ruh i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Milan Knežević.
Snažno slikarstvo Velimira Iliševića prožeto je utiscima iz prirode, percepcijom pejzaža i njegovog ambijenta, izmenjujućim raspoloženjima svetla koja su najčešće evocirana prozirnim, živopisnim, a ponekad i tamnim, gustim kompozicijama. Na ovaj način vitalno i izražajno slikarstvo ovog autora uvek u istoj meri oslikava prirodne i duhovne pejzaže. Njegova dela, proizašla iz individualnih sećanja i proživljavanja vlastite i pretpostavljene savremene istorije, svojim motivima, koji liče na šifre i ambleme, predstavljena su tako da je posmatraču data mogućnost posve slobodnog i ličnog suočavanja s njima.

– U ovoj galeriji imali smo priliku da slavimo i druge raznolikosti osim ove, zbog koje smo se danas okupili. Radi se o odnosima različitosti između Novog Sada i Švajcarske. Ovde smo, takođe, skoro imali priliku da vidimo i izložbu o Švajcarcu Arčbaldu Rajsu koji je jedan deo svog života i rada proveo u Srbiji. Danas slavimo delo Velimira Iliševića koji je iz Srbije otišao u Švajcarsku i opet povezao ove dve zemlje – rekao je Ruh naglašivši da mu je izuzetna čast što ima priliku da otvori ovu izložbu u Kulturnom centru Novog Sada.

Velimir Ilišević rođen je 1965. godine u Sisku. Odrastao je u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Sa 24 godine napustio je svoju domovinu i od tada živi u Švajcarskoj. Nakon što je u Cirihu pohađao Školu za primjenjenu umetnost, odlučio je da se bavi slikarstvom. Član je Vizarta (Visarte) Švajcarske, u zemlji i u inostranstvu održao je brojne izložbe i njegovi radovi nalaze se u značajnim privatnim i javnim zbirkama. Januara 2014. godine njegova dela bila su izložena u Muzeju umetnosti u Bernu, gde su u okviru serije izložbi pod nazivom „Prozor u sadašnjost“, zajedno sa aktuelnim crtežima, izložena i nova dela ovog umetnika. Svi zainteresovani izložbu slika mogu pogledati do 19. oktobra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qewcGdYiqSw[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=w15TZh3iUX8[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UYWQrIojnCo[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja