ŠEST DECENIJA TRIBINE MLADIH

31/12/2014

 

  Izložba i koncert u čast velikog jubileja

 

  Izložbom grafičkih radova „Crno na belo u boji“ dizajnera Branislava Radoševića u Likovnom salonu i koncertom Borisa Kovača i „Novog ritualnog kvarteta“ u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, obeležen je veliki jubilej- 60 godina od osnivanja Tribine mladih.

  U punom Likovnom salonu, dizajner ali i dugogodišnji likovni urednik Tribine mladih, posetiocima je priuštio pravi mali vremeplov grafičkih radova. Posetioci su imali priliku da vide oko stotinu grafičkih radova koji su predstavljali izložbe i druga kulturna dešavanja iz perioda od 1974. do 1986. godine, a koje je organizovao tadašnji Kulturni centar mladih „Sonja Marinković“, Kulturni centar omladine i studenata i Kulturni centar Novog Sada. Povodom jubileja Radošević je na otvaranju izložbe rekao da su ovi radovi sada čvrsti dokazi da su u novosadskim galerijama traga ostavili najbolji srpski, ali i umetnici iz regiona.

– Kada su ovi radovi rađeni, tada su bili plakati, sada oni predstavljaju dokaze. Oni predstavljaju i dokazuju da je naš grad grad kulture. – rekao je Radošević, dodavši da su tadašnji umetnici Novi Sad smatrali prestonicom kulture. Ova izložba koja je priređena u čast Tribine mladih na čijim temeljima je iznikao Kulturni centar Novog Sada za Radoševića predstavlja poseban događaj.

  Nakon izložbe i koktela koji je priređen, posetioci su se uputili ka Velikoj sali koja je bila isuviše mala da primi toliki broj poštovaoca opusa muzičkog umetnika Borisa Kovača. Njegov bend „Novi ritualni kvartet“ u sastavu pijanistkinje Slobodanke Stević, kontrabasiste Siniše Mazalice, bubnjara Lava Kovača zajedno sa saksofonistom Borisom Kovačom, oduševili su Novosađane i priredili im nesvakidašnji osećaj, prenevši im neverovatan zvuk i melodiju. Posetioci su imali priliku da u više od dva sata slušaju veoma kvalitetan program, a bend je izveo i kompozicije stare i 15 godina. Najupečatljivije delo bilo je ono koje je Kovač komponovao za vreme bombardovanja.

– Poslednjih godina mnogo sam više naklonjen prirodi, nego kulturi, možda to ide sa godinama. Ciklus „Knjiga sreće“ nastao je za vreme bombardovanja, taj period bio je jedno veliko iskušenje, ali ono što je tada bilo lepo jeste proleće. Tako sam po jednu numeru pisao svaki dan, jer svaka noć je mogla biti poslednja. Ovih kompozicija setio sam se skoro i one nisu nešto najbolje što sam napisao, ali svakako predstavljaju nešto najlepše. Zaključio sam da se čovek brani lepotom. –rekao je Kovač i ujedno izvođenje dela ovog ciklusa posvetio Miroslavu Mandiću koji je svoju beskompromisnu viziju platio zatvorom i to delajući upravo iz Tribine mladih.

  Publika koja je tražila mesto više za ovaj koncert, nagrađivala je Kovača i njegov bend gromoglasnim aplauzom nakon svake izvedene kompozicije, osetivši energiju ali i veliku ljubav prema melodiji. Zadovoljstvo se videlo i nakon koncerta, kada su se Novosađani sa osmehom i zadovoljstvom uputili u hladne ulice Novog Sada, proslavivši 60. rođendan Tribine mladih.

  Kulturni centar Novog Sada baštini tradiciju nekoliko institucija koje su u Novom Sadu delovale u prethodnih pet decenija. Pre šezdeset godina, u četvrtak, 21. oktobra 1954. godine održan je prvi program Omladinske katedre pri Narodnom univerzitetu. Bilo je to “Veče mlade vojvođanske poezije” i u programu su učestvovali: Miroslav Antić, Florika Štefan, Mihal Babinka, Branislav Kupusinac, Petar Popović i Miodrag Todorović. Uvodno predavanje “Poezija i politika” je održao Lazar Čurčić. Program je vodio Mileta Pavlov, urednik Katedre. Program je održan u Omladinskom domu, u ulici Jovana Subotića br. 3 (sadašnje Novosadsko pozorište). Prvo uredništvo je radilo u sastavu: Ilija Vrsajkov, Boško Petrović, Dejan Poznanović, Jovan Soldatović, Lazar Čurčić, Petar Popović i Mileta Pavlov, urednik. Tribina je uskoro, nezvanično, dobila naziv Tribina mladih, što je i zvanično postala 1. septembra 1956. godine. Nema nijednog značajnog imena iz sveta umetnosti sa prostora tadašnje Jugoslavije koji nije učestvovao u programima Tribine mladih već u prvih nekoliko godina njenog rada (Oskar Davičo, Vasko Popa, Dušan Matić, Boško Petrović, Stanislav Vinaver, Milan Konjović, Miroslav Čangalović, Jovan Hristić, Branko Miljković, Milorad Macura, Živojin Ćulum, Borislav Mihajlović-Mihiz, Petar Džadžić, Radomir Konstantinović, Oto Bihalji Merin, Katarina Ambrozić, Bora Ćosić, Bora Radović, Ljuba Tadić, Ljubica Ravasi, Mario Maskareli, Zoran Mišić, Aleksandar Tišma… da nabrojimo samo neke). Od 1. januara 1978. godine ova institucija postaje Kulturni centar mladih “Sonja Marinković” (nastala integracijom Tribine mladih i Kulturnog centra omladine “Sonja Marinković”), a kasnije, 1984. godine, osniva se Kulturni centar Novog Sada takođe integracijom KCM “Sonja Marinković” i dela (likovnog) Radničkog univerziteta “Radivoj Ćirpanov”, a izdvojen je AKUD “Sonja Marinković” u zasebnu celinu. Od tada, znači već 20 godina, ova institucija čiji je osnivač Skupština grada, deluje pod ovim imenom. Nabrajanje imena onih koji su radili i rade u ovim institucijama oduzelo bi previše prostora.

  Prikupljena je građa za objavljivanje monografije o programima ovih institucija i ona već sada (bez ilustracija, fotografija, dokumenata) zauzima prostor od preko 700 kucanih stranica. Kulturni centar će na dostojan način obeležiti ovu značajnu godišnjicu iz kulturne istorije Novog Sada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1AJlNX-I76A[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P0PZTU-909s[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lixJ6-H0X8c[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja