Изложба фотографија „Рефлексије“ Лазара Марковића

30/10/2014

Како повући паралелу између џез музике и мојих фотографија, а при томе се не упетљати у софистичке фразе? Једино је могуће ако између, стварно постоји суштинска блискост.

Питагорејци су размишљали о космичкој музици, која је одраз хармоничног савршенства, али је ми не чујемо; Џон Кејџ је тежио ширењу медијских и дисциплинарних граница музике; Гогенову тврдњу да свака боја има своју фреквенцију, накнадно су и доказали физичари.

Често се за џез каже да је сав саткан од импровизације – управо је импровизација оно што одваја џез од класичне музике. Почеци џез музике, па и саме ове импровизације, лежи у чињеници да су први џез музичари били често необразовани у музичком смислу, али изразито талентовани, што је џезу дало додатну ноту, ноту топлине, личне приче и њеног доживљаја у трену, трену кад се музика и изводи. Креативности џез музичарима никад није недостајало; смело и храбро, зналачки и творачки знали су од обичног тренутка направити онај за памћење.

Гледајући са једног од венецијанских мостова у воду, кроз коју је пре тога прошла гондола, приметио сам да, како се вода смирује, тако се стварају слике, врло покретне, мењале су стално облик. Природа је импровизовала и на крају доводила до једног савршенста где су спојени таласи, који се смирују, и рефлексија у води венецијанских зграда, које су се налазиле преко пута. Почео сам да фотографишем, али прве фотографије су забележиле „покварену“ слику рефлексије у води. Следећи пут када сам дошао на Венецијанско бијенале, дошао сам превасходно да фотографишем. Схватио сам да, ако хоћу да „ухватим“ „идеалну“ слику коју је природа спонтано направила, морам да „шкљоцнем“ делић секунде пре него што она заврши своју „шару“ по води. Са не баш професионалним фото апаратом и не великим фотографским искуством, успео сам да снимим доста тога.

У ове две кратке и одвојене приче предпостављам да ће публика наћи бар неколико суштинских и заједничких додира.

Лазар Марковић

Изложба фотографија биће отворена 5. новембра у 19 часова на Трибини младих. Сви заинтересовани моћи ће да је погледају до 16. новембра 2014. 

Лазар Марковић (1960) је након завршеног образовања у Образовном центру „Богдан Шупут“ у новом Саду уписао Академију ументости у Новом Саду, одсек Ликовних уметности, група за ликовну уметност и педагогију, а 1991. Године је стекао звање академског графичара – ликовног педагога. Магистрирао је такоше на АУНС – графички смер. На Протестантском теолошком факултету је стекао звање мастера ( 2012 ). На Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима је стекао звање мастера са радом на тему Улога стратегијског менаџмента у Галерији ликовне уметности, поклон збирке Рајка Мамузића ( 2013 ). Ове, 2014.године добио је звање мастера сликарства на Факултету лепих уметности у Београду. Припрема докторат на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима на тему Модели пројектног управљања у институцијама културе чији је оснивач АП Војводина.

Био је организатор у драмском програму у Радио новог Сада ( РНС ) 1982. године. Исте године радио је као новинар – сарадник новосадске хронике РНС пратио је догађаје из културе до 1984. године. Био је професор и средњим и основним школама у времену од 1991 – 2001.
То није био континуирани рад, већ рад са прекидима. Након тога стекао је статус самосталног уметника. Од 2011 – 2013 је био медиотекар у Средњој саобраћајној школи »Пинки«. Био је организациони секретар Савеза удружења ликовних уметника Војводине. Већ девет година ради као директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића.
Као сликар и графичар излагао је на 55 самосталних ликовних изложби и на око 300 колективних изложби у земљи и иностранству.

Важније самосталне изложбе :

2013. – Београд, ФЛУ, Центар за графику и визуелна истраживања АКАДЕМИЈА
2012. – Београд, Галерија „Графички колектив“
2010. – Суботица, Модерна галерија Ликовни Сусрет
2010. – Будимпешта, Аркад Галерија
2009. – Београд, Продајна галерија „Београд“
– Нови Сад, Мали ликовни салон
2008. – Нови Сад, Галерија БЕЛ АРТ
– Нови Сад, Галерија Подрум
– Нови Сад, Галерија Мост
2006. – Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Мали ликовни салон
2005. – Нови Сад, Галерија “Златно око“
2005. – Шабац, Културни центар Шабац
2003. – Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Мали ликовни салон
1999. – Нови Сад, Галерија СУЛУВ-а
1997. – Бечеј, Галерија “Круг“
1996. – Сомбор, Галерија културног центра “Лаза Костић“
1996. – Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Ликовни салон Трибине младих
1995. – Нови Сад, Галерија Савеза удружења ликовних уметника Војводине
1992. – Ла Паз, Боливија

Учествовао је на 50-ак ликовних колонија, од којих је неколико и сам организовао.
Излагао је на седам фотографских изложби, међународног карактера (Загребачки салон, Ниш, Нови Сад, …), писао је радио-драме, од којих је неколико реализовано у продукцији драмског програма Радио Новог Сада, на српском, мађарском, словачком и румунском језику.
Писао је ликовне критике и ликовне приказе у часопису „Ликовни живот“ и „Нова мисао“
Рецензент је за књигу Тодора Манојловића Ликовне критике, коју је приредила Јасна Јованов, Зрењанин, 2007.
Учествовао је на више јавних трибина о култури.
Председник комисије за избор пројеката у области врхунског професионалног савременог уметничког стваралаштва у АП Војводини (2006).

Члан комисије за избор пројеката у области врхунског професионалног савременог уметничког стваралаштва у АП Војводини (2007).
Члан комисије за суфинансирање програма и пројеката у области савременог уметничког стваралаштва од покраинског значаја (2010.)
Био је члан савета за кулпуру АП Војодине.
Био је члан комисије за доделу Награде Марина Олењина у области балетске уметности (2007).
Члан је Савеза новинара Србије.
Члан је Савеза удружења ликовних уметника Војводине.
Члан је Савеза удружења ликовних уметника Србије.
Члан је je Association Internationale des Arts Plastiques, auprés de Organisatio des Nations Unies pour èducation, la science et la culture, УНЕСКО.
Члан Музејског друштва Србије
Члан је ИКОМ-а (International council of museums)
Био је члан уметничког савета Савеза ликовних уметника Војводине.
Био је члан председништва Савеза Удружења ликовних уметника Војводине.
Био је председник Координационог одбора Уметничких удружења Војводине.
Био је председник Удружења ликовних уметника Војводине.
Доцент на Академији лепих уметности у Београду 2009-2011.
Члан комисије за суфинансирање програма и пројеката у области савременог уметничког стваралаштва од покраинског значаја (2010.)
Председник жирија 54. октобарског салона у Шапцу
Члан комисије за суфинансирање програма и пројеката у области савременог уметничког стваралаштва од покраинског значаја ( 2011.)
Члан жирија за доделу награде „Сава Шумановић“ (2014)
Члан је жирија Међународног такмичења 24. КАДАР које је организова Фотографски клуб Војводина из Новог Сада

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања