Izložba crteža autora Dragana Jankova

30/09/2014

– Na prvi pogled jasno je da se umetnička koncepcija Dragana Jankova zasniva na spoju likovnog i verbalnog. Na gotovo svakom crtežu postoji neka pisana poruka, a iza svakog predmeta na crtežu stoji reč, od kojih je, čini mi se, jedna ključna, a to je “sloboda” – rekao je književnik Slobodan Tišma na otvaranju izložbe crteža umetnika Dragana Jankova u Malom likovnom salonu novosadskog Kulturnog centra.

Opisujući crteže autora, Tišma je rekao da njegova dela u svojoj transparentnosti skrivaju tajne: „Crteži prikazuju neki neuhvatljivi fluid, nečujnu muziku. Ovde je reč o nekoj vrsti iluzionizma, koju afirmiše radost stvaranja“. Crteži Dragana Jankova puni su citata i iskaza ljubavi, pre svega, prema modernoj umetnosti koja se otkriva kao realan utopijski prostor. Sama činjenica da autor koristi reči, govori i o izvesnoj konceptualizaciji njegovih dela, nevidljivosti, ili onostranosti, gde iza svakog njegovog pejzaža stoji nešto drugo.

Dragan Jankov rođen je u Novom Sadu gde je i diplomirao slikarstvo na Akademiji umetnosti . Samostalni umetnik je od 1989.godine. Dobitnik je brojnih nagrada, a imao je nekoliko samostalnih i više od 200 grupnih izložbi. Svi zainteresovani, njegovu izložbu srteža mogu pogledaju do 10. oktobra.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PRXfEAewT3I[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja