IZLOŽBA BOJANE NIKOLIĆ U MALOM LIKOVNOM SALONU

27/01/2015

„Slikarska kuhinja“ jedinstvenog senzibiliteta

  Eksplozivan svet boja širokih poteza i fine kontemplacije predstavila je umetnica Bojana Nikolić u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu pod nazivom “Slika” otvorio je njen suprug, Mirko Stanimirović pozvavši sve prisutne, i one koji će posetiti njenu izložbu, da u ovim kišnim zimskim danima uživaju u jarkim bojama i priči koju nam šalje ova umetnica.

Posetioci su imali prilike da vide raznovrsnost i orginalnost ove mlade umetnice koji impliciraju jedinstvenost i neponovljivost dela. Na radovima je spojila sintetičke materijale, silikon, akrilne paste, stiropor, emjal lakove, parafin, kvarcni pesak i metal. Na taj način predstavila je svoju slikarsku kuhinju.

– Svaki slikar kreira svoju “slikarsku kuhinju” po svom unutrašnjem glasu. Prirodni materijali koje koristim su brašna raznih struktura, so, šećer, razne vrste znrevlja. Podela na prirodne i veštačke materijale je tehnička, jer se u svim slikama oni prožimaju i mešaju – rekla je autorka, dodavši da joj je zadovoljstvo što po prvi put izlaže u Novom Sadu, gradu koji je otvoren za raznolikost kada je reč o umetnosti.

  Mlada umetnica inspiraciju nalazi u oblicima prirode kao izvorom jedne poetske ozarenosti u procesu stvaranja novog vizuelnog fenomena. Ona superiorno vlada tehnikom slikarskog čina, dovodeći boju i oblik do uzbudljivih izraza. Izložba se može pogledati do 8. februara.

  Bojana Nikolić je slikarstvo diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu, 2011.godine, odbranila je doktorski umetnički projekat “Trans-slika- Istraživanje boje i svetlosti kroz medije slikarstva, instalacije i preformansa”. Radi kao predavač na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Pirotu, i kao asistent po pozivu na Akademiji ” Académie des Beaux-Arts Sainte” u Francuskoj. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovne umetnosti za slikarstvo “Rista i Beta Vukanović”, nagrade žirija za najbolji film u kategoriji mini filma. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2006.godine. Učesnica je brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja