Književna tribina „Ima li pisaca na ostrvu Tranzicija?”

12/09/2014

„Ima li pisaca na ostrvu tranzicija?”, bila je tema Okruglog stola održanog u klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra, na kojem su diskutovali učesnici Književne kolonije Katalin Ladik, Marija Šimoković, Zvonko Karanović, Janoš Geci i Vladan Matijević zajedno sa posetiocima. Učesnike su okupili kourednici ovog projekta, Ištvan Besedeš i Vule Žurić.

Projekat okuplja pisce mađarske i srpske književnosti, spajajući ih na interesantan način. Zamišljeno je da šest književnika, nastavljajući pisanje svog prethodnika, stvori jedno delo koje će biti prevedeno i izdato na dva jezika. Međutim, u današnje vreme, kako kažu pisci, nije lako stvoriti knjigu, a čak i kada se to uradi, ona retko dospe u ruke prave publike.

„Iako se o tome se u našoj zemlji stalno govori, pojedini književnici smatraju da je ova tema nedovoljno zastupljena. Tranzicija u našoj. ali i u okolnim zemljama, odavno je trebalo da bude završena“, započeo je razgovor Vule Žurić, postavljajući pitanje učesnicima Okruglog stola gde je, prema njihovom mišljenju, srpsko-mađarska književnost danas.

Vreme u kojem živimo dovelo je do velike ekspanzije novih pisaca, koji su svojim stilovima doneli nove žanrove. Izdavačke kuće su u svakodnevnoj potrazi za delima koja će biti najinteresantnija publici, dok su čitaoci, u moru žanrova i stilova, zbunjeni i prezasićeni, a i sve teže im je udovoljiti.

„Najvažnija činjenica jeste ono što čitalac želi. Slede integritet i identitet pisca koji se, metaforički, nalaze u tranziciji kao i naša zemlja, predstavljaju plutajuće ostrvo koje traga za nečim, a ni samo ne zna za čime. Književna kolonija je nešto sasvim novo u književnosti, šest pisaca koji se ne poznaju, komuniciraju samo preko pisane reči, što je dovelo do stvaranja interesantnih tekstova“, rekao je Ištvan Besedeš, i objasnio da na našim prostorima postoje kvalitetni pisci, da imaju mogućnosti da stvaraju, ali su finansijski nestabilni.

Diskutujući o promenama koje su zadesile tržište, učesnici Okruglog stola su zaključili da je do početka 21. veka, iako tada nije bilo toliko slobode, postojala veća strast koja je krasila književna dela. Nedostatak novca i strasti, ali višak slobode doprineli su tome da danas kvantitet i žurba za dobitkom, ubiju kvalitet i talentovane pisce.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja