Heroina velikog i hrabrog srca – otvorena izložba fotografija o Milunki Savić

25/11/2014

Izložba fotografija „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, koja hronološki opisuje život srpske heroine, otvorena je u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Postavku, koju je povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, priredio Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije, otvorio je kustos-savetnik tog muzeja i istoričar, Nebojša Damnjanović.

Novosađani imaju priliku da pogledaju porodične fotografije koje do sada nisu objavljivane i upoznaju se sa životom najodlikovanije žene Velikog rata. Na fotografijama, može se videti kakav život je Milunka Savić vodila u vremenu rata kada je krila da je žensko, ali i kako je živela posle rata. Posetioci mogu da vide i eksponat njene vojničke uniforme, kao i bombe koje je koristila u borbama. Izložene ratne fotografije snimljene su u Tunisu, Solunu i Parizu, a osim njih, po prvi put, mogu da se vide i sva odlikovanja srpske heroine.

– Milunka Savić je žena koja je neposredno uzela učešće u ratu i bila borac prvog borbenog reda. Ovo je najmanje što možemo učiniti za heroinu koja je stavila život u opasnost i borila se za svoj narod – rekao je Damnjanović. Izbor fotografija koje su postavljenje obuhvataju hronološki život Milunke Savić. Od  devojke sa sela koja je štiteći svog brata, otišla u dobrovoljce predstavljajući se kao Milun, do heroine koja je posle rata radila razne poslove i školovala veliki broj dece, ne tražeći ništa od države. Na izložbi može da se vidi njen izvod iz knjige rođenih, venčani list, fotografija sa njenog venčanja, ali i sa raznih proslava na koje je pozivana kako bi joj se ukazala čast. Iako je ranjavana nekoliko puta,  uvek se vraćala na bojište kako bi branila svoj narod. Fotografije njenog lečenja u Tunisu mogu se takođe videti na ovoj izložbi, kao i njeni rukopisi, tačnije dokumenta u kojima ona šalje molbu upravniku tadašnje državne Hipotekarne banke u Beogradu.
– Ona je radila najobičnije poslove, imala je brak koji je kratko trajao, ali je zato odškolovala više od tridesetoro dece, koje je u Beograd dovodila iz svog rodnog mesta. Bila je naš savremenik – dodao je Damnjanović.
Svi zainteresovani ovu izložbu mogu pogledati do 4. decembra u Likovnom salonu Kulturnog centra.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja