GeteFest 2016 u Kulturnom centru Novog Sada

06/10/2016
GeteFest 2016 u Kulturnom centru Novog Sada

goethe-fest-2016-ns-naslovnica-60x40

Festival savremenog nemačkog filma GeteFEST koji uspešno, 5. put za redom, organizuju Gete Institut i Kulturni centar Novog Sada biće održan od 13. do 19. oktobra u Velikoj sali KCNS pod sloganom „Stvarnost ujeda“. Karte po ceni od 200,00 dinara mogu se kupiti na blagajni Kulturnog centra Novog Sada, Katolička porta 5. Blagajna radi od 18 časova. Katalog ovogodišnjeg Festivala možete preuzeti ovde

Publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno dvanaest filmova, tokom sedam festivalskih večeri. U pitanju je odabir filmova sa Berlinala 2016. ali i najvažnije aktuelne dobitnike Nemačke filmske nagrade.

Otvaranje Festivala zakazano je za četvrtak 13. oktobra u 20 časova projekcijom filma rediteljke Doris Derije “Pozdravi iz Fukušime”. Film govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji Clown4Help. Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.Iz ovogodišne selekcije izdvaja se  nemački film u zvaničnoj konkurenciji Berlinala – “24 nedelje” Ane Zora Berahed. Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće. Glavnu ulogu igra poznata nemačka glumica Julija Jenč.

Ljubitelje dobrog filma ove godine očekuje i film “Agonija” Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomoću vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina.Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera “Herbert”, koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu. Scenario o bokseru koji stari Štuber je pisao zajedno sa piscem Klemensom Majerom, koji je prošle godine bio počasni gost GoetheFESTa”.

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu „Otac” (Babaj) debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu “Meteorštrase” Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost… Vrhunac, a ujedno i završnica 5. GoetheFEST-a biće film „Država protiv Frica Bauera “ Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima…

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja