Fotografije koje odišu zvukom džeza – Aleksandar Plačkov

14/11/2014

Izložba pod nazivom “Novosadski džez festival, prvih 15 godina” Aleksandra Plačkova, otvorena je u Srpskom narodnom pozorištu. O autoru i njegovim fotografijama govorili su urednica i izvršna producentkinja Festivala Vesna Kaćanski i fotograf Borivoj Mirosavljević. Svečanost je upotpunio muzičar Uroš Šećerov, koji je priredio mali muzički spektakl.

Vesna Kaćanski, muzička urednica Kulturnog centra Novog Sada i izvršna producentkinja Novosadskog džez festivala, naglasila je da je ova izložba važna kako za Festival, tako i za Novi Sad. – Pre 16 godina, kada smo organizovali prvi Novosadski džez festival, imali smo malo vremena da napravimo manifestaciju koja će biti novosadska ali i internacionalna. Za kratko vreme morali smo da uradimo veliki posao koji bi trebalo da traje duže od jedne godine. Znala sam da to možemo da uradimo ako u timu imamo ljude koji su najbolji u svom poslu. Nije teško bilo izabrati glavnog fotografa Festivala. Prisetila sam se koji su fotografi ranije radili ovakve događaje, među njima je bio i Aleksandar Plačkov, i ispostavilo se da je on najbolji za rad na Džez festivalu – rekla je Kaćanski.

Slušajući džez i uživajući u njemu, Aleksandar Plačkov poželeo je da sve te zvuke, osećanja i atmosferu zabeleži. Tako je ovaj umetnik od samog početka uz ovaj Festival. Ono što je njegov objektiv zabeležio godinama unazad Novosađani su imali priliku da vide u holu Srpskog narodnog pozorišta, a majstor fotografije, Borivoj Mirosavljević, rekao je da kada bi jedna rečenica opisivala ovu izložbu, glasila bi: „Izložba fotografija koja zaslužuje aplauz na otvorenoj sceni“.
– Dobre poznavaoce novosadskog fotografskog stvaralaštva ova tematska izložba posvećena likovima sa džez scene nije iznenađujuća, već je samo potvrda izuzetne posvećenosti autora nadahnutošću kolor fotografije – rekao je Mirosavljević dodavši da ove fotografije čine neponovljivu baštinu muzičkog stvaralaštva. Autor se zahvalio svima koji su došli, rekavši da je Novi Sad ovom manifestacijom postao svetla tačka u svetu i u Evropi, gde gostuju svetski poznati muzičari.

Aleksandar Plačkov rođen je 1961. godine u Novom Sadu, a odrastao je u Izraelu. Radio je kao fotoreporter za dnevne novine, sarađivao sa nekoliko časopisa i bio je fotograf i urednik fotografije u časopisu „Oldtajmer“. Bio je službeni fotograf „Cineoptik-a“ i Muzeja grada Novog Sada. Dugogodišnji je fotograf i saradnik niškog „Nišville“ jazz festivala i Kulturnog Centra Novog Sada. Službeni je fotograf Novosadskog jazz festivala i Subotičkog “Jazzik“ festivala. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture uradio je kompletan fotografski materijal za knjigu „Novi Sad-od kuće do kuće“ o arhitektonskom nasleđu Novog Sada. Njegova posvećenost ekologiji, zdravom životu i rodnom gradu, Novom Sadu, su mu ujedno i velika inspiracija za njegov fotografski rad. Džez i fotografija, kako kaže, predstavljaju zauzimaju važan deo njegovog života.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja