Filmski program Kulturnog centra

16/06/2014

 

Ponedeljak, utorak i sreda, 16, 17. i 18. jun 2014.

 

19:00 i 21:00

VELIKA ŠPANSKA FAMILIJA

La gran familia espanola,  2013, 101 min.

Režija: Danijel Sančes Arevalo

Scenario: Danijel Sančes Arevalo

Muzika: DŽoš Rouz

Fotografija: Huan Karlos Gomes

Uloge: Kim Gutjeres, Antonio de la Tore, Patrik Krijado, Veronika Ećegi, Roberto Alamo, Ektor Kolome, Mikel Fernandes, Aranća Marti

Dve nagrade „Goja“:  najbolja sporedna muška uloga, najbolja pesma

 

Venčanje koje se dešava tokom finala Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi.

Tog dana nacija je u kolektivnoj katarzi, zemlja je paralizovana, a jedna porodica sa petoro dece koja nose biblijska imena – Adam, Benjamin, Kaleb, Danilo i Efrain, takođe igra utakmicu svog života.

Da li će pobediti? Da li je u redu pobediti bez obzira na cenu? Da li se može dostojanstveno izgubiti? Da li je bolje igrati ofanzivno ili braniti se i izvesti kontranapad?

Jedan od najboljih i najgledljivijih aktuelnih španskih filmova.

 

 

 

ITAKA ŠEKSPIR FESTIVAL

Povodom 450 GODINA ROĐENJA ŠEKSPIRA i 150 GODINA ŠEKSPIRA NA SRPSKIM DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE

Ovom prilikom, predstavljamo nekoliko ostvarenja Šekspirovih dela na filmskom platnu, svesni da je to samo  mali deo od onoga što su generacije filmskih radnika prenele na veliki ekran.

Ideju o Šekspirovom festivalu sa epicentrom u Vili Stanković u Čortanovcima – čiji je sastavni deo i ovaj filmski temat – pokrenuo je reditelj Nikita Milivojević posle premijere svoje predstave „Henri VI“ u „Glob teatru“ na Kulturnoj olimpijadi 2012. Program realizujemo u saradnji sa Itaka Art Centrom i Kulturnim centrom Inđija.

 

Četvrtak, 19.06.2014.– 20:00  – HENRI V

The Chronicle History of King Henry the Fift with His Battell Fought at Agincourt in France, 1944, 137 min.

Režija: Laurence Olivier        Uloge: Laurence OlivierRobert NewtonLeslie Banks

Patriotski nadahnut rediteljski debi velikog glumca. Ovo je jedna od najboljih ikada urađenih ekranizacija Šekspirovih drama, puna inspirativne akcije, prelepih boja i posvećenih glumačkih izvedbi. To je priča o nedavno krunisanom kralju Engleske, koji se bori protiv Francuza za Normandiju. Režija je inventivna, film počinje kao performans u Glob Teatru i postepeno se širi, tako da se konačne scene bitke odigravaju u realističnom maniru. Sniman je 1944. godine tokom vrhunca II svetskog rata, a američku premijeru doživeo je tek 1946, kada je Lorens Olivije dobio specijalnog „Oskara“ za izvanredan uspeh kao glumac, producent i režiser ekranizacije čuvenog Šekspirovog komada.

 

Petak, 20.06.2014.  – 20:00  – RIČARD III

Richard III , 1995, 104 min   Režija:  Richard Loncraine

Uloge: Ian McKellenAnnette BeningJim Broadbent, Robert Downey Jr., Kristin Scott Thomas, Maggie Smith

“Richard III” je filmska drama, adaptacija istoimenog Šekspirovog komada,sa sjajnom glumačkom i autorskom ekipom, koji je prelociran u Veliku Britaniju u 1930-te godine HH vekaVizuelno bogata produkcija uključuje različite simbole, uniforme, oružje, vozila i likove koja izviru iz estetike Trećeg Rajha, nacističke propagande i ratnih filmova. Istovremeno, poklonjena je velika pažnja miksu nacističkih referenci sa prepoznatljivim motivima britanskog i američkogfilma.

 

Subota, 21.06.2014.  – 20:00  – ROMEO I JULIJA

Romeo and Juliet, 1968,  138 min

Režija: Franco Zeffirelli        Narator:  Laurence Olivier    Muzika: Nino Rota

Uloge: Leonard Whiting, Olivia Hussey, Milo O’Shea, Pat Heywood, John McEnery, Robert Stephens, Michael York, Bruce Robinson

Ova raskošna i inspirativna italijansko-britanska koprodukcija nagrađena je „Oskarima“ za fotografiju i kostim i bila je nominovan za „Oskare“ za najbolju režiju i film. U svoje vreme, to je bio najkomercijalnija ekranizacija Šekspira, veoma popularna među tinejdžerima, jer su, uz poznavanje tipične italijanskog miljea Franka Zefirelija, glumci bili zaista nadahnuti, mladi i odgovarali stvarnom uzrastu Šekspirovih likova.

 

Nedelja, 22.06.2014.  – 20:00 – KRVAVI PRESTO

Kumonosu-jô, Japan, 1957, 110 min.    Režija:  Akira Kurosawa        Adaptacija “Macbeth”-a

Uloge: Toshirô MifuneMinoru ChiakiIsuzu Yamada

Remek delo Akire Kurosave je adaptacija Šekspirovog Makbeta prilagođena atmosferi srednjevekovnog Japana. Posle velike vojne pobede, gospodari Vašizu i Miki su se izgubili u gustoj šumi u kojoj sreću tajanstvenu staricu koja proriče velike podvige za Vašizua i još veće uspehe za Mikijeve naslednike. Kad izađu iz šume, Car ih obojicu odmah unapredi. Ohrabren od svoje ambiciozne žene, Vašizu kuje zaveru kojom bi se proročanstvo do kraja ispunilo, pa i po cenu da ubije Cara.

 

Ponedeljak, 23.06.2014.  – 20:00  – BURA

The Tempest, 2010, 110 min.                  Režija:Julie Taymor

Uloge:Helen Mirren, Felicity Jones, Djimon Hounsou, Russell Brand, Reeve Carney, Tom Conti, Chris Cooper, Alan Cumming, Alfred Molina, David Strathairn, Ben Whishaw

Poslednji komad koji je Vilijam Šekspir napisao, kultna “Bura”, na filmu ima neobičnu sudbinu. Holivud ju je prerađivao u vestern (“Žuto nebo” V. Velmana, 1946), naučnu fantastiku (“Zabranjena planeta” iz 1956.) ili je smeštao u HH vek (verzija P. Mazurskog iz 1982. s DŽonom Kasavetisom kao Filipom/Prosperom i Suzan Sarandon kao Aretom/Arijel; kao grčki pastir Kalibanos briljirao je Raul Hulija)Rediteljka Džuli Tajmor je pre ovog filma već radila Šekspira u pozorištu (njena režija “Bure” je 1986. snimljena na videu) i na filmu, gde je režirala prvu adaptaciju “Tita Andronika” koja je bila originalni film (“Titus” iz 1999. s Entoni Hopkinsom).Za novu “Buru” Tejmor je okupila impresivnu ekipu. Prospero je postao Prospera u tumačenju Helen Miren. Snimanje je počelo na Havajima, koji su odabrani za Prosperovo začarano ostrvo.

 

Utorak, 24.06.2014.  – 20:00 – CEZAR MORA DA UMRE

Cesare Deve Morire, Italija, 2013, 76 min.       Režija: Paolo Taviani , Vittorio Taviani

Dobitnik „Zlatnog medveda“ na Berlinaleu, film vešto stapa narativno i dokumentarno u transcendentnu moćnu dramu unutar drame. Film je snimljen u rimskom zatvoru Rebibbia, gde zatvorenici pripremaju predstavu Šekspirovog „Julija Cezara“. Oni započinju istraživanje teksta, nalazeći u priči o bratstvu, snazi i izdaji paralele u svojim sopstvenim životima i pričama. Okoreli kriminalci, mnogi sa povezani sa organizovanim kriminalom, i pored svojih međusobnih konflikata nalaze veliku motivaciju u radu na predstavi. U atmosferi i okružju gde „Brut“ zaista zna da ubije, vremešni – ali uvek duhovno mladi – italijanski majstori filma, braća Tavijani, ostvarili su remek-delo.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja