Filmovi Kulturnog centra osvojili nagrade na festivalu ”Svet miru” u Jaroslavlju

20/06/2014

 

Od 15. do 18. juna na teritoriji nekoliko ruskih gradova Ribinske eparhije – Jaroslavlju, Ribinsku, Rostovu Velikom, Ugliču i Vjatskom,  održan je 4. međunarodni omladinski filmski festival ”Svetlost svetu” na kojem su učestvovali i filmovi iz Srbije.

Osobenost ovog festivala je u tome što su pored studenata režije i iskusnijih kinematografa (uzrasna kategorija od 19-35 godina) učestvovali i  omladinski studiji (uzrasna kategorija do 18 godina).

Ove godine na festival je pristiglo 570 filmova koji su podeljeni u 11 kategorija: igrani film, dokumentarni film, film o patriotizmu, film o pravoslavlju, video klip, televizijska emisija, animacija, socijalni, obrazovni, eksperimentalni i humoristički film.

Žiri u čijem su sastavu, pored mnogih priznatih kulturnih delatelja bili i Aleksandar Petrov (dobitnik Oskara 2000. godine za animirani film ”Starac i more”, počasni umetnik Ruske federacije, član Američke filmske akademije), Vladimir Alenikov (režiser, pisac, scenarista, producent, akademik Ruske filmske akademije), doneo je odluku da nagradi naše filmove:

Diplomom 1. stepena u kategoriji animacija (uzrasna kategorija A, do 18 godina) nagrađen je film ”Legenda o božićnom drvetu”, koji je izrađen u produkciji Kulturnog centra Novog Sada i u čijem snimanju je učestvovalo oko 30 dece.

Diplomom 3. stepena u kategoriji animacija (uzrasna kategorija B, od 19-35 godina) nagrađen je film ”Priča o proroku Joni” koji je rezultat saradnje srpskog ilustratora Serjože Popova i ruskog studija za animaciju ”Čajka-stajka”.

Organizator festivala bila je Ribinska eparhija Ruske Pravoslavne Crkve. Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Ruske federacije, Nacionalnog fonda za podršku autora i brojnih lokalnih organizacija.

Za učesnike festivala orgnaizatori su obezbedili bogat prateći program koji je podrazumevao obilazak znamenitosti drevnih ruskih gradova na čijim teritorijama se odvijao festival.

U oktobru mesecu tekuće godine organizatori planiraju da održe eho festivala u Srbiji. Ovom prilikom biće prikazani najbolji radovi i organizovani susreti mladih režisera iz Srbije i Rusije.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja