Festival „Poezika“ od petka u Novom Sadu!

03/06/2014

 

Bendovi i kantautori iz regiona nastupaće tokom dva dana raznovrsnog autorskog programa na festivalu “Poezika” koji će se održati 6. i 7. juna, u Kulturnom centru Novog Sada. Umetnički direktor ovog festivala, Miloš Zubac, rekao je na konferenciji za novinare da osim koncerata, ovaj festival  neguje i netipične književne promocije, radionice i filmske projekcije.

-Radionicu “Poezika sevdaha”, koja će biti i prva aktivnost na ovom festivalu, dakle u 18.30 u petak, vodiće Damir Imamović. On će predstaviti fenomen sevdaha i različita ubeđenja koja su vezana za ovaj muzički i pesnički žarn. Ovaj festival neguje regionalnu saradnju sa umetnicima, muzičarima i pesnicima, pa nam u goste dolazi i jedan od osnivača festivala “Dorf” iz Hrvatske sa kojim ćemo napraviti saradnju.” – rekao je Zubac.

Pored koncertnih aktivnosti, na festivalu će biti prikazan dokumentarni film ,,Pravi čovjek za kapitalizam”, slovenačkog autora Dušana Moraveca, o kontroverznom tuzlanskom kantautoru, Damiru Avdiću. Film je pobednik ovogodišnjeg “Dorf” festivala u Hrvatskoj, a ovo je njegova premijera u Srbiji.

Kako je ovo druga godina festivala “Poezika”, organizatore je obradovala činjenica da je odziv kantautora iz čitavog regiona bio znatno veći nego prošle godine. Prema rečima Miloša Zubca, odziv je svakako veći i zbog konkursa, koji je iznedrio veliki broj novih kantautora, a koji još uvek nisu poznati javnosti i nemaju svoju publiku.

Na festivalu će kao specijalni gosti nastupiti zagrepčanka Sara Renar (ovogdišnja pobednica konkursa, koju je odabrao stručni žiri),  jedna od najperspektivnijih mladih autorki tamošnje scene, nominovana za nagradu Porin, kao i mladi beogradski sastav Marigold (koju je odabrala publika, glasanjem na zvaničnoj FB stranici festivala). Svi festivalski programi su besplatni, a organizatori pozivaju publiku da dobrovoljne priloge, kao pomoć postradalima od poplava, ostave u specijalne kutije koje su za tu priliku postavili Crveni krst Srbije, i to u oba prostora u kojima se održavaju koncerti i promocije: klub “Tribina mladih” i Velika sala KCNS.

Festival “Poezika” realizuje se uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije i Kreativnog centra Vigvam, a tačan program i satnicu svi zainteresovani mogu pogledati na zvaničnom sajtu ovog festivala.– www.poezika.com

 

    

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja