Филм – некада техничко чудо, данас покретач промена у свету – свечано отварање „Еуро-ин филм“ фестивала

05/12/2013

euro in film5Фестивал европског и независног филма „Еуро-ин филм“ свечано је отворен у Великој сали новосадског Културног центра. Манифестацију је отворила италијанска глумица Елена Кота, добитица награде за најбољу женску улогу на Венецијанском фестивалу. „Улица у Палерму“; филм у којем Кота тумачи главну улогу, први је приказан на фестивалу.

-Хвала на срдачном гостопримству. Велика ми је част што имам прилику да отворим овакав фестивал,  али ми је и изузетно драго што постоји оваква иницијатива, која доводи до склапања нових пријатељстава и могућности будуће сарадње. – рекла је Елена Кота и прогласила „Еуро ин филм“ отвореним.

 

У биоскопу Културног центра Новог Сада биће приказано више од 250 филмова који су разврстани у 32 тематске целине. У циклусу „Мејн стрим“ публика ће имати прилике да погледа више од 40 филмова, награђиваних на најзначајнијим овогодишњим светским фестивалима. Према речима уредника филмског програма Културног центра, Ђорђа Каћанског, на самим почецима овог фестивала, пре 17 година,  приказивано је двадесетак филмова, а данас је он прерастао у велику, културно значајну манифестацију, која осим пројекција из различитих делова Европе, за циљ има и едукацију, размену искустава, као и остваривање сарадње.

-Ове године угостићемо сјајне ауторе. Изабрали смо веома квалитетне филмове, из целе Европе. Филм је некада био техничко чудо, данас филм мења свет. – казао је Каћански, који је присутнима пожелео да уживају у најбољим филмским остварењима.

 

Посебну драж овом фестивалу даће тематска целина „Као некад“, која је планирана за 28.децембар.  Тада се званично обележава Светски дан филма, а публика ће бити у прилици да погледа остварења која ће бити пуштана на старој опреми и врати се неколико деценија у прошлост.

Током отварања, присутнима се обратила и саветница за културу Италијанске Амбасаде, Сира Миори, рекавши да јој је веома драго што овакав фестивал отвара управо италијански филм, а посебно што је ту част имала њихова истакнута глумица Елена Кота.

-Веома сам срећна што сам опет овде, култура је врло важан сегмент у једној држави. Она повезује земље, и прави простор за нова надахнућа и бољу будућност. -рекла је Сира Миори, нагласивши да ће ускоро бити промовисан италијански фестивал који ће повезати све земље западног Балкана, укјлучујући и Србију, коју ће представљати управо „Еуро-ин филм“.

 

Осим званичних фестивалских пројекција, ове године, како је најавио уредник филмског програма КЦНС, Ђорђе Каћански, по први пут биће организован Сајам биоскопског филма, на којем ће се окупити дистрибутери и приказивачи филмова, а четвородневни Мастер клас филмске фотографије одржаће Нена Тот Реџић. Ова радионица је бесплатна и на њу се могу да се пријаве студенти Филмске академије и Медијских студија, као и други филмски радници, а поред усвајања знања о филмској фотографији они ће бити у прилици да током радионице сниме филм који ће бити приказан последњег дана овог Фестивала.

Улазнице за појединачне филмове коштају 150 динара., а уз купљениих пет карата за различите пројекције, шеста ће бити бесплатна.

 

 

 

[youtube]http://youtu.be/j6O01Gqm054[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/5YQPa4XqJ9c[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/CzvOXx8Pwk8[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања