Festival evropskog i nezavisnog filma “Euro-In Film” počinje 4. decembra

27/11/2013

Festival evropskog i nezavisnog filma Euro-in film počinje 4. decembraViše od 250 filmova razvrstanih u 32 tematske celine biće prikazano u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada u okviru 17. Festivala evropskog i nezavisnog filma „Euro-in film“ koji će početi iduće sedmice, tačnije 4. decembra, a trajaće do 28. decembra kada se obeležava Svetski dan filma. U ciklusu „Mejn strim“ publika će imati prilike da vidi više od 40 filmova, tj. sve nagrađene filmove na najznačajnijim svetskim festivalima tokom ove godine (Berlin, Vanacija, Kan, Sandens i dr). Ciklus „Nordijska panorama 2013“ takođe će sadržati 40 filmova, a tu su još i ciklusi: Novi francuski film, Savremeni turski film, Savremeni italijanski film, Savremeni izraelski film, „Uhvati sa mnom ovaj dan“, „Sećanje na budućnost“, „Animanima“, „Dokumentarni biseri“, kao i ciklusi „Portret“ koji su ove godine posvećeni Milenku Štrbcu, Bernardinu Modriću, Veri Vlajić, Slobodanki Radun, Branku Šmitu i Mihaelu Hanekenu. U okviru ciklusa „Nikola Tesla – zagonetka i inspiracija“ publika će biti u prilici da pogleda šest filmova o našem najpoznatijem naučniku. Na festivalu će biti prikazana i filmska Trilogija Novosađanina Zorana Tairovića, kao i Festival srpskog filma fantastike.

Kao i ranije, organizatori su i ove godine raspisali Konkurs za kratke filmove, kao i za prijatelje festivala, a posebnu draž će predstavljati program „Kao nekad“ planiran za 28. decembar – Svetski dan filma. U čast prve projekcije filma braće Limijer, publika festivala će biti u prilici da pogleda filmove na staroj opremi, kao što su se nekada prikazivali. 

Pored zvaničnih festivalskih projekcija, ove godine će biti, kako je najavio Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa KCNS, po prvi put organizovan Sajam bioskopskog filma na kojem će se okupiti distributeri i prikazivači filmova, a četvorodnevni Master klas filmske fotografije će držati Nena Tot Redžić. Ova radionica je besplatna i na nju se mogu prijaviti studenti filmske akademije i medijskih studija, kao i drugi filmski radnici, a pored znanja o filmskoj fotografiji oni će biti u prilici da tokom radionice snime film koji će biti prikazan poslednjeg dana ovog Festivala.

Ulaznice za pojedinačne filmove na festivalu koštaće 150 dinara. Ukoliko neko kupi pet ulaznica za pet različitih filmova, šestu ulaznicu dobija na poklon.

 Program za prvu nedelju preuzmite ovde.

Ukoliko želite da volontirate na festivalu “Euro-In film” informišite se ovde.

 

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WfSlKVDGFFU[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja