EKSKLUZIVNO: GORAN ŠARIĆ na temu: „Poreklo Bošnjaka“ na Jutjub kanalu KCNS

31/08/2021

Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu „Poreklo Bošnjaka“ možete pogledati (31. 8. 2021) na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje o poreklu bošnjaka Šarić je otvorio rečima Anta Starčevića koji kaže da je u Bosni najoholije plemstvo što je Evropa ikad imala. „To plemstvo, muhamedovci, ima takvu ćud za gospodariti da je ono u 15. vijeku istu veru žrtvovalo svojemu gospodaru. (…)“. Naime, sa dolaskom Turaka, veliki broj ljudi sa tih prostora primilo je islam kako bi preživelo ili pak imalo bolji život. Šarić tvrdi kako se i u samom izgledu muslimana iz Bosne vide ostaci plemstva.

Predavanje ovog intrigantnog katoličkog teologa zasnovano je na brojnim zapisima, fotografijama iskopina, citatima i slično koje govore o međusobnoj povezanosti naroda sa ovih prostora koji pripadaju trima različitim konfesijama.

Za sam kraj, Šarić je predavanje zatvorio intimnom povesti iz svog detinjstva koje je pretežno proveo pored žene muslimanske veroispovesti koja mu je čitala Kuran, zaključivši da bošnjaci nisu samo ekstremisti koji šire govor mržnje, da treba zaboraviti na nemile događaje i prestati suditi jednom zapravo prijateljskom narodu zbog zlih postupaka pojedinaca.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja