Sednica programskog saveta Foruma slovenskih kultura u Kulturnom centru

25/10/2013

Programski savet Foruma slovenskih kultura prvi put se održao danas u Novom Sadu zahvaljujući činjenici da je dr Andrej Fajgelj, kao novoprimljeni član Programskog saveta FSKa u martu ove godine, na sednici održanoj u Ljubljani, predložio da Novi Sad bude domaćin sledećeg susreta.

– Drago mi je što je taj predlog odmah prihvaćen i što smo danas u prilici da u Kulturnom centru Novog Sada ugostimo članove ovog programskog saveta. Neki od njih su po prvi put u našem gradu i naše zadovoljstvo je time veće što možemo da im budemo domaćini i u radnom delu programa, a nakon toga da ih odvedemo u obilazak grada. Veoma je važno da nastavimo sa povezivanjem i izgradnjom dobrih međunarodnih kontakata s obzirom da spremamo i kandidaturu Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, a biti u prilici da se promoviše naša kultura u okviru svih slovenskih kultura je ne samo odgovornost već i veliko zadovoljstvo, izjavio je dr Fajgelj.

Direktorica Foruma slovenskih kultura Andrea Rihter iz Slovenije je izjavila da joj je posebno drago što se ova sednica programskog saveta održava u Novom Sadu: „Od početka rada Foruma sloveskih kultura, predstavnici iz Srbije su bili više nego aktivni u našim programima. I danas na sednici smo razgovarali o planovima u budućnosti, vrlo konkretno o programima za sledeću i 2015. godinu. Na predlog Tijane Palkovljević, upravnice Galerije Matice srpske, počinjemo Konkurs za najbolju galeriju i muzej slovenskih zemalja. Iniciraćemo prvo formiranje komisije-žirija od dva do tri stručnjaka iz svake zemlje članice Foruma, a sa zadovoljstvom ističemo da nam se odnedavno i Rusija pridružila. Pored Konkursa za izbor najbolje galerije i muzeja, veoma važan projekat je i onaj koji se odnosi na arhivsku građu. Naime, Miroslav Perišić iz Arhiva Srbije će organizovati veliki skup svih nacionalnih arhiva zemalja koje su naši članovi. Na skupu će se razmatrati da svaki nacionalni arhiv u digitalnoj formi postavi građu o Prvom svetskom ratu tako da ona bude dostupna javnosti na korišćenje. Zamišljeno je da nacionalni arhivi svake godine digitalizuju građu vezanu za istorijske događaje od 1914. do 1918. godine. Naravno, tu je i naš veliki projekat „Sto slovenskih romana“, a glavni i odgovorni urednik te edicije je urednik i izdavač iz Srbije, Gojko Božović“.

I Danijela Pavlović, predsedavajuća programskog saveta Foruma je bila zadovoljna rezultatima rada na novosadskoj sednici. „Mi u programskom savetu Foruma imamo dva predstavnika iz BiH jer smo želeli da u ovome učestvuju predstavnici iz oba entiteta jer je jedino tako i pravilno. Dakle, Forum ima deset stalnih zemalja članica, kao i tri zemlje koje su posmatrači: Poljsku, Češku i Slovačku. Danas smo razgovarali i o vizuelnom identitetu Foruma i o tome da rad i aktivnosti Foruma budu više dostupni javnosti na Internetu. Dosta smo razgovarali o tome da svaka zemlja treba da aktivnije prikaže svoje aktivnosti, kojih nije malo, upravo u okviru rada Foruma slovenskih kultura. Za narednu godinu, Bosna i Hercegovina je predložila i veliki skup u Banja Luci u organizaciji Muzeja Republike Srpske jer će deo naših programa biti usmeren i ka transformaciji muzeja uopšte“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja