Седница програмског савета Форума словенских култура у Културном центру

25/10/2013

Програмски савет Форума словенских култура први пут се одржао данас у Новом Саду захваљујући чињеници да је др Андреј Фајгељ, као новопримљени члан Програмског савета ФСКа у марту ове године, на седници одржаној у Љубљани, предложио да Нови Сад буде домаћин следећег сусрета.

– Драго ми је што је тај предлог одмах прихваћен и што смо данас у прилици да у Културном центру Новог Сада угостимо чланове овог програмског савета. Неки од њих су по први пут у нашем граду и наше задовољство је тиме веће што можемо да им будемо домаћини и у радном делу програма, а након тога да их одведемо у обилазак града. Веома је важно да наставимо са повезивањем и изградњом добрих међународних контаката с обзиром да спремамо и кандидатуру Новог Сада за европску престоницу културе 2020. године, а бити у прилици да се промовише наша култура у оквиру свих словенских култура је не само одговорност већ и велико задовољство, изјавио је др Фајгељ.

Директорица Форума словенских култура Андреа Рихтер из Словеније је изјавила да јој је посебно драго што се ова седница програмског савета одржава у Новом Саду: „Од почетка рада Форума словеских култура, представници из Србије су били више него активни у нашим програмима. И данас на седници смо разговарали о плановима у будућности, врло конкретно о програмима за следећу и 2015. годину. На предлог Тијане Палковљевић, управнице Галерије Матице српске, почињемо Конкурс за најбољу галерију и музеј словенских земаља. Иницираћемо прво формирање комисије-жирија од два до три стручњака из сваке земље чланице Форума, а са задовољством истичемо да нам се однедавно и Русија придружила. Поред Конкурса за избор најбоље галерије и музеја, веома важан пројекат је и онај који се односи на архивску грађу. Наиме, Мирослав Перишић из Архива Србије ће организовати велики скуп свих националних архива земаља које су наши чланови. На скупу ће се разматрати да сваки национални архив у дигиталној форми постави грађу о Првом светском рату тако да она буде доступна јавности на коришћење. Замишљено је да национални архиви сваке године дигитализују грађу везану за историјске догађаје од 1914. до 1918. године. Наравно, ту је и наш велики пројекат „Сто словенских романа“, а главни и одговорни уредник те едиције је уредник и издавач из Србије, Гојко Божовић“.

И Данијела Павловић, председавајућа програмског савета Форума је била задовољна резултатима рада на новосадској седници. „Ми у програмском савету Форума имамо два представника из БиХ јер смо желели да у овоме учествују представници из оба ентитета јер је једино тако и правилно. Дакле, Форум има десет сталних земаља чланица, као и три земље које су посматрачи: Пољску, Чешку и Словачку. Данас смо разговарали и о визуелном идентитету Форума и о томе да рад и активности Форума буду више доступни јавности на Интернету. Доста смо разговарали о томе да свака земља треба да активније прикаже своје активности, којих није мало, управо у оквиру рада Форума словенских култура. За наредну годину, Босна и Херцеговина је предложила и велики скуп у Бања Луци у организацији Музеја Републике Српске јер ће део наших програма бити усмерен и ка трансформацији музеја уопште“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања