Duh zajedništva na Trgu slobode

03/01/2014

Po drugi put Kulturni centar Novog Sada organizovao je manifestaciju koja je posvećena Božiću i insiprisana duhom Božića, kako po gregorijanskom tako i po julijanskom kalendaru. Odlučeno je da se ovogodišnji božićni program posveti nastupima horskih ansambala. Veliki hrišćanski praznik po gregorijanskom kalendaru proslavljen je 26. decembra, na opšte zadovoljstvo prolaznika, na centralnom gradskom trgu pod nazivom „Promenadni koncerti povodom katoličkog Božića“.

– Ove godine smo se odlučili za promenadne koncerte c obzirom da grad  Novi Sad i celu Vojvodinu, odlikuje duga tradicija horskog pevanja, a negovanje ove forme muzičkog izvođačkog izraza je i dalje više nego prisutna i popularna na ovim prostorima.

Velika je pažnja posvećena tome da u ovom programu učestvuju vokalni ansambli nacionalnih manjina, dece, mladih, predstavnika starijih sugrađana, kao i dece sa posebnim potrebama – izjavio je dr Andrej Fajgelj, direktor KCNS na otvaranju manifestacije.

Na Trgu slobode su nastupili Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić”, Mešoviti hor društva Slovenaca „Kredarica“, Mešoviti hor Rusinskog kulturnog centra i Grko-katoličke crkve „Harmonija“, Vokalni ansambl klapa Panon, Novosadski Kamerni Hor, Mešoviti hor Slovačkog kulturnog centra Pavel Jozef Šafarik i Somborsko pevačko društvo, Gradski Dečji Hor „Šareni vokali“ iz Sombora.

Bitno je napomenuti da su svi ansambli pevali čuvenu popularnu pesmu Tiha noć (Stille Nacht) Franca Grubera na svojim jezicima, te je tako publika uživala u različitim interpretacijama iste pesme na hrvatskom, slovenačkom, rusinskom i slovačkom jeziku.

Glavni gradski trg posetili su brojni Novosađani i zajedno sa izvođačima podelili prazničnu radost i duh zajedništva.

[youtube]http://youtu.be/ziomByTCRMs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lba0IvbNIQo&feature=youtu.be[/youtube]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja