„Duboko u snove“ – Večeras počinje festival „Infant“

12/06/2014

 

Više informacija o Festivalu pronađite na sajtu www.infant.rs

41. Internacionalni festival alternatnivnog i novog teatra „INFANT“ , koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 25. juna do 2. jula u našem gradu. Na konferenciji za novinare, festival supredstavili selektori “INFANT-a” Milica Konstantinović i Miloš Sofrenović, zajedno sa izvršnim producentom, Simonom Grabovcom.

Ove godine akcenat festivala je na kreativnosti, ali i spektakularizmu, koji je zahvatio moderno doba. Selektorka, Milica Konstantinović, obrazložila je osnovnu koncepciju festivala, čija je tema “Duboko u snove”.

“Sve naše predstave na ovogodišnjem festivalu postavljaju pitanje gde se nalazi kreativnost i humanost, kako bismo došli do najvažnijih i suštinskih ljudskih vrednosti. –rekla je Konstantinović, dodavši da se “INFANT” vraća i dramskom tekstu kao polazištu za jedno teatrološko istraživanje.

Sve predstave iz inostranstva biće premijerno prikazane, a selektor, Miloš Sofrenović, predstavio je program manifestacije, kao i imena koja će po prvi put nastupati pred novosadskom publikom. U takmičarskom učestvovaće više od deset, dok će u revijalnom delu biti odigrane dve predstave. Sugrađani će imati priliku da odgledaju i predstave produkcija iz Velike Britanije, Irske, Nemačke, Španije, Izraela, Italije i Francuske. Takođe, novosadskoj publici predstaviće se i produkcije iz regiona i  iz Srbije.

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra je međunarodni pozorišni festival, koji se razvio iz festivala “Malo pozorje”, i predstavlja spoj nesvakidašnje pozorišne interpretacije, neklasičnog pristupa glumačkom izražavanju i modernom jeziku teatra. „INFANT“ je kreiran sa velikom željom da otvori novi prostor za razmenu kulturnih vrednosti sa svetom i da obezbedi adekvatan kontekst za kreativnu energiju mladih stvaralaca.

Prema rečima izvršnog producenta festivala, Simona Grabovca, ovogodišnji festival će u celini ukazati na nove trendove koji su zastupljeni u teatru. On je istakao da će biti odigrana i predstava “Korekcija”, u čast nagrađenih,  koja je rađena po tekstu novosađanina Zorana Gašija.

“Ovu predstavu je uradio glumac i reditelj Nika Aper, i ona na neobičan način govori o odnosu stvaraoca i društva sa jedne,  dok sa druge strane probuđuje pozitivna i negativna saznanja. Festival će se razlikovati od drugih koji postoje i u našoj zemlji i u regionu, jer otkriva inovativne ideje i kreativne stvaraoce, koji nude kvalitet teatru.” – rekao je Grabovac, dodavši da, iako je program zbog nedostatka finansijskih sredstava sveden na minimum, on je ipak održao svoj kvalitet.

 

 

      

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja