Dr Andrej Fajgelj izabran u Programsko veće Foruma slovenskih kultura

21/03/2013

U glavnom gradu Slovenije je ove sedmice održana radna konferencija Foruma slovenskih zemalja, a iz Srbije su učestvovala tri predstavnika, od kojih dva iz Novog Sada – mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske koja je u utorak, 19. marta prisustvovala sastanku koordinatora za kulturno nasleđe Foruma slovenskih kultura i dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku kulturna prestonicu 2020. godine. 

Fajgelj je izabran za člana Programskog saveta Foruma slovenskih kultura, a na njegov predlog, ovo će se telo sledeći put sastati u novembru mesecu u Novom Sadu, što je svakako velika stvar za grad koji pretenduje da postane Evropska prestonica kulture. 

Forum slovenskih kultura deluje od 2004. godine kao međunarodna fondacija u kojoj učestvuju sve zemlje sa većinskim slovenskim stanovništvom. Osnivači članice su bile Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija, te Srbija i Crna Gora. Uskoro su im se pridružile Belorusija, Češka, Slovačka i Ukrajina, tako da danas Forum povezuje trinaest slovenskih država. Direktorka Foruma je Andreja Rihter, poslanik u Evropskom parlamentu i članica Evropskog komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje, inače bivša ministarka kulture u Republici Sloveniji. Za vreme njenog mandata inicirano je osnivanje Foruma slovenskih kultura, sa ciljem da podstiče zajedničke kulturne, obrazovne i istraživačke projekte zemalja gde se govore slovenski jezici, da među njima stimuliše razmenu kulturnih informacija i sadržaja, a takođe i da prezentuje kulturu slovenskih naroda u neslovenskom svetu. 

Srbija je bila domaćin sastanka Borda Foruma slovenskih kultura u aprilu prošle godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Najaktivniji smo u podršci projektu „100 slovenskih romana“, a Srbija se priključila i projektu „Najbolje iz kulturne baštine“ koji ima za cilj poboljšanje saradnje među muzejskim i drugim stučnim ustanovama koje rade na očuvanju kulturnog nasleđa u slovenskim državama. Učestvovali smo na međunarodnoj izložbi organizovanoj povodom Dana slovense pismenosti, 24 maja 2011. godine, a izložba je organizovana u saradnji sa Uneskom i bila je postavljena upravo u sedištu te organizacije u Parizu, gde smo kroz fotografije predstavili naše nasleđe koje je pod zaštitom ove svetske organizacije.

 Fajgelj na Forumu slovenskih kultura

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja