Dani filma u Novom Sadu – 20. Euro In festival

02/12/2016

Dvadeseti po redu festival Euro In Film održaće se od 4. do 28. decembra 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada. Tim povodom, u četvrtak 2. decembra novinarima obratio se dugogodišnji istaknuti urednik filmskog programa ove ustanove, gospodin Đorđe Kaćanski.

img_0456
Đorđe Kaćanski

-Želimo da ova manifestacija ustvari bude prepoznata kao dani filma, jer ovo je festival na kom se prikazuju filmovi svih kategorija. Euro In film nastao je pre 20 godina, idejom nekoliko ljudi koji su stručnjaci u oblasti filma. I to je ono što ovaj festival izdvaja od mnogih drugih – rekao je Kaćanski.

Tokom 1997, filmski program Kulturnog centra Novog Sada je zajedno sa agilnim filmskim distributerima, uz podršku Udruženja filmskih radnika APV i kompetentnih sineasta, inicirao prvi autentični filmski projekat na organizivanom širenju evropske filmske kulture i umetnosti – Festival evropskog filma Euro Film. Njegovo pilot-izdanje je održano 1997 uz projekciju 20 evropskih filmova i retrospektivu Ž. Žilnika. Nekoliko sledećih godina, nisu postojali uslovi za njegovo održavanje. Festival je nastavljen 2001., čemu su nesebično doprineli agilni inicijatori, čiji se broj uvećavao te manifestacija danas ima privrženu i kompetentnu saradničku mrežu u celoj Srbiji i širom sveta.

Zvanično otvaranje ovogodišnjeg festivala Evropskog i nezavisnog filma održaće se u nedelju 4. decembra kada će biti upriličen bogat celovečernji program. U 18 časova na „Tribini mladih“ biće otvorena  izložba slovenačke umetnice Majde Zorko „Neka slike govore“.  Od 19 časova u Velikoj sali prisutnima će se obratiti organizatori festivala, a nakon toga koncert će održati novosadski Big bend, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Posle koncerta publika će imati priliku da pogleda slovenački film „Dolina mira“.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja