Danas počinje 20. Novosadski džez festival.

15/11/2018

Deset ansambala sa svetske i domaće džez scene predstaviće se domaćoj publici u Srpskom narodnom pozorištu na 20. Novosadskog džez festivalu koji zvanično počinje 15. novembra u 20 časova. Festival će otovoriti Član gradskog veća zadužen za kultur, Dalibor Rožić i dirigent Vojislav Bubiša Simić.

U glavnom koncertnom programu učestvovaće 10 orkestara. To su: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson& Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff „Tain“ Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, a poseban projekat 20. Novosadskog džez festivala predstavljaće Jumbo Big Band koji će svirati u subotu, 17. novembra. Sastoji se od tri big benda: Džez orkestar HRT, Big bend RTS i Big bend RTV SLO.

Ove godine uvodni program 20. Novosadskog džez festivala počeo je 6. i trajao do 12. novembra. U Novom Sadu ugošćeni su muzičari sa  The Berklee Global Jazz Institute. Reč je o bendu koji će nastupati drugog festivalskog dana, a na čelu je Marko Pinjataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije koji je održao i radionicu u okviru pratećeg programa.  Takođe, u uvodnom programu  priređene su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad, koji drži radionicu po programu „El sistema“, a organizovana je i radionica u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović“.

Od 6. do 14. novembra novosadska publika mogla je da uživa u izvedbama Džez hora Fakulteta muzičke umetnosti, u Orkestru Aleksandra Dujina i u plesnom orkestru Radio Televizije Vojvodine, kao i u izvedbi Dragon’s Fuelkestra i Tria Jovićević-Vojčinski–Mikloš (brod Cepelin). Novosadsku džez publiku zabavljaće i Bend Ivan Švager Ambire i Jazz Connection.

Kao i svih prethodnih godina, i ove godine Novosadski džez festival podržao je Grad Novi Sad. Podršku su pružili i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Fondacija „Novi Sad 2021“, Ambasada Izraela, Austrijski kulturni forum, Francuski institut za kulturu, OTP banka, kao i Javna medijska ustanova RTV, Večernje novosti, Novosadska TV, Radio 021, Dnevnik i mnogi drugi.

 

Srpsko narodno pozorište

15 – 17. novembar

20 časova

 

Četvrtak, 15. novembar, 20 časova

 

MACHA GHARIBIAN TRIO

Macha Gharibian, klavir,

Fender Rhodes, glas

Mauro Gargano, kontrabas

Fabrice Moreau, bubnjevi

 

THE STEVE WILSON & WILSONIAN’S GRAIN

Steve Wilson, saksofon

Uri Caine, klavir

Ugonna Okegwo, bas

Ulyssess Owens Jr, bubnjevi

 

JULIA SIEDL TRIO

Julia Siedl, klavir

Štefan Pišta Bartuš, bas

Anđelko Stupar, bubnjevi

 

Petak, 16. novembar, 20 časova

 

SHALOSH

Gadi Stern, klavir

Matan Assayag, bubnjevi

David Michaeli, kontrabas

 

THE JEFF „TAIN“ WATTS QUARTET

Jeff Watts, bubnjevi

Ira Coleman, kontrabas

Irving Acao, saksofon

Antonio Faraò, klavir

 

THE BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE AMBASSADORS FEAT. MARCO PIGNATARO

Marco Pignataro, saksofon

Anastassya Petrova, klavir

Grzegorz Wlodarczyk, kontrabas

Tareq Rantisi, udaraljke

Tomer Sadot, bubnjevi

 

Subota, 17. novembar, 20 časova

 

JUMBO BIG BAND

BIG BAND RTV SLO

JAZZ ORKESTAR HRT

BIG BAND RTS

 

SEAMUS BLAKE & THE FRENCH CONNECTION

Seamus Blake, saksofon

Tony Texier, klavir

Florent Nisse, bas

Lawrence Leathers, bubnjevi

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja