„DAN DOMAĆEG FILMA“ U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA

14/03/2015

 

„Kavijar konekšn“ pred Novosađanima

dani domaceg filma

 

Film „Kavijar konekšn“ Dragana Nikolića prikazan je u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada u okviru manifesacije “Dan domaćeg filma“. Publiku je pozdravila producentkinja Bojana Nikolić koja je istakla da je film sniman pune tri godine, kao i da je premijeru imao na najznačajnijem festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu.

 

Film je “ribarski rulet” koji govori o braći Pacov, dvojici morunaša, i njihovom pokušaju da uhvate veliku ribu koja će im doneti laku zaradu i priliku da promene svoj život. Jedna riba može da ih učini bogatim, ali voda vara, granice su relativne, a kavijar retko ima ukus novca.

-Dokumentarni film je trenutno vrlo popularan zbog uverljivosti koju nudi, ali zbog raznovrsnosti izazovniji je za snimanje. Gledaoce ovakvi filmovi interesuju zbog  uvida u drugu stvarnost, ili čak sličnosti sa njihovim životom, pa tu dolazi do poistovećivanja i preispitivanja- rekla je Nikolićeva.

Dragan Nikolić je reditelj, snimatelj i scenarista dokumentarnih filmova “Pogrebnik” (2013), “Kavijar konekšn” (2008) i “Nacionalni park” (2006), sva tri premijerno prikazana na značajnom festivalu IDFA u Amsterdamu. Osim toga, Nikolić je ko-autor filma “Beži zeko, beži” (2003) koji je osvojio prvu nagradu na Kanskom filmskom festivalu u kategoriji „Sinefondejšn“. U pozorišnim krugovima Dragan Nikolić je poznatiji kao afirmisani  dramski pisac komada “Transilvanija” koji se već sedmu sezonu sa velikim uspehom izvodi na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Manifestacija „Dan domaćeg filma“ je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. „Dan domaćeg filma“ održava se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci se  predstavlja ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji se prikazuju nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da ih šira publika vidi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GeZG0klraiE[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja