„Dan domaćeg filma“ u Kulturnom centru Novog Sada

03/10/2014

Povodom „Dana domaćeg filma“, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada prikazana su tri kratkometražna dokumentarna filma: „Tačka prekida“, „Sumnje i tajne“ i „Yugo, kratka biografija“. Projekcijama su prisustvovali reditelji Želimir Gvardiol, Igor Toholj i Mina Đukić, kao i filmska kritičarka Nevena Matović.

„Dan domaćeg filma“ je projekat posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva, a čine ga besplatne projekcije dokumentarnih filmova, čiju proizvodnju je pomogao Filmski centar Srbije. Jedan od prikazanih, „Tačka prekida“, govori o herojima iz stvarnog života, koji se u svakodnevnom poslu suočavaju sa mogućnošću da oduzmu nečiji život, bez prave šanse da reaguju, nakon čega su teško sposobni da žive bez gorkog osećaja krivice. Prikazuje duboke traume koje pogađaju mašinovođe, nastale usled svakodnevnih nesreća u kojima stradaju ljudi na šinama.. Nevena Matović,  novinarka, filmska kritičarka i saradnica na filmu „Tačka prekida“, rekla je da ga je bilo vrlo teško snimiti, jer je prava istina skrivena od očiju javnosti.

Železnica se trudi da o ovakvim stvarima koje smo mi uspeli da otkrijemo i prikažemo, ne govori. Istraživanje je bilo dugotrajno i mukotrpno, ali kad smo naišli na prave ljude, bilo je mnogo lakše doći do relevantnih informacija. Rađeno je takozvano gerilsko snimanje, jer nismo imali dozvolu od železnice za snimanje. Zahvaljujući spretnosti autora, uspeli smo da zabeležimo sve ono što smo zamislili, a takvo snimanje dalo je posebnu notu delu“ – rekla je Matović.

Autor filma, Igor Taholj, filmsku karijeru započeo je kao član  dva najznačajnija filmska kluba u bivšoj Jugoslaviji – Kino kulubu „DOB“ i „Akademskom filmskom centru“. Kao reditelj, producent, scenarista i montažer, radio je na više od 30 dokumentarnih, kratkih igranih i eksperimentalnih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na festivalima i retrospektivama u zemlji i inostranstvu. Kada je reč o filmu „Tačka prekida“, kaže da je način snimanja dao posebnu draž, što se odrazilo i na sam film.

„Pre snimanja prethodilo je istraživanje i jedan dugotrajan proces saživljavanja sa temom. Postoje slučajevi ka da se dokumentaristi duži period bave određenom temom i junacima, počnu da žive sa njima, borave u istom prostoru, postaju deo njihovog okruženja i tada prestaju da se obaziru na njih. Na taj način dobija se najprirodniji dokumentarizam koji izvire iz samog života“ – rekao je Taholj

„Dan domaćeg filma“ održava se jednom mesečno u 11 gradova u Srbiji i tokom 12 meseci predstavlja se ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Ovi filmovi nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane brojne publike. Nakon svake projekcije, gledaoci imaju priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima. Ovaj projekat je inicirao i pokrenuo „Filmski centar Srbije!“ u saradnji sa „Filmkulturom“. Projekat je posvećen edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n7m5KvG1qLg[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fu4zJfieuyA[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hUFxja5wMnk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ce6plZN7Asg[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja