„Čuvari kućnog praga“ – Izložba slikarke Vesne Marković

30/09/2014

„Ovo je ciklus kojim se bavim poslednjih 15 godina. Direktnu inspiraciju crpim iz narodnog stvaralaštva, i prikazujem je na neki moderniji način. Kao slikar lirske apstrakcije, ipak uvodim i elemente koje predstavljaju našu zemlju. Namerno sam koristila znakove koje možemo videti na pirotskim ćilimima. Na nekoliko slika može da se vidi i drvo života, koje je prepuno simbola“, rekla je autorka  Vesna Marković na otvaranju izložbe slika pod nazivom „Čuvari kućnog praga“ u Likovnom salonu novosadskog Kulturnog centra.

Paralelno sa aktuelnim tendencijama savremenih likovnih praksi, autorka uspostavlja novu vizuelnu paradigmu sa starim, determinišući pomeranje vizura. Umetnica Vesna Marković, svojim delima potvrđuje da je moguće artikulisano negovati lični poetski i životni stav koji je izgrađen klasičnim likovnim jezikom. Na slikama „Čuvari kućnog praga“ diskretno ukomponovani simboli se javljaju kao nosioci određenih poruka. Na ostalim slikama, umetnica doslednom redukcijom narativnih elemenata, gradi imaginarne predele u kojima nad deskriptivnim prevagnu simboličko asocijativni odnosi.

Vesna Marković rođena je u Beogradu gde je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Stojana Ćelića. Imala je više od 30 samostalnih izložbi, a dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Živi i radi u Beogradu, kao istaknuta umetnica. Njena izložba otvorena je do 10. Oktobra u Lokovnom salonu KCNS-a.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=J7wrpK7-KKM[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja