Ciklus PAVILJON MUZIKE: KONCERT BOGDANA ĐORĐEVIĆA

17/01/2017
Ciklus  PAVILJON MUZIKE
Sreda, 18. januar 2017.
Gradska kuća, svečana sala, u 20 sati
K O N C E R T
BOGDAN ĐORĐEVIĆ
klavir, solo
Dobro došli, ulaz slobodan!
PROGRAM KONCERTA:
Sergej RAHMANJINOV (1873–1943)
Elegija op. 3 br. 1 es  –moll
Aleksandar SKRJABIN (1872-1915)
Etida op. 8 br. 5 E – dur
Frederik ŠOPEN (1810-1849)
Poloneza op. 44 fis – moll
Prelid op. 45 cis – moll
Franc LIST (1811-1886)
Transcendentalna etida br. 11 Des – dur „Večernje harmonije“
Nokturno br. 3 As – dur „Ljubavni snovi“
Mađarska rapsodija br. 6 Des – dur

 

Bogdan Đorđević je mladi pijanista koji je tokom školovanja pokazao izrazit razvoj, uz veliko angažovanje i neprekinut profesionalni interes. Takav odnos mu je i omogućio da postane dobitnih vrednih nagrada i priznanja, koja su mu služila kao dalji podsticaj u radu. Bogdan je izrazito scenska ličnost, sa velikim zvukom i odličnom tehnikom. Svira najteža dela sa pijanističkog repertoara i pokazuje interes za sve stilske pravce. Njegovo izvođenje je uvek maksimalno angažovano i lično, bez rezerve, uz čvrstu koncentraciju i sopstveni ugao gledanja. Svakako je pred njim jedan dug uspešan put razvoja i ovim najtoplije preporučujem Bogdana Đorđevića svima koji bi ga mogli na tom putu podržati.

prof. Kemal Gekić, Akademija umetnosti u Novom Sadu 1998. godine.

Mnogoobrazna delatnost Bogdana Đorđevića kao soliste, kamernog muzičara i pedagoga je ostavila i ostavlja trag u više sredina. Predan muzici uspeo je da savlada široki repertoar iz oblasti solističke, koncertantne i kamerne muzike. Složena dela pijanističke literature kao što su  Sonata h – moll F. Lista i Sonata fis – moll J. Bramsa, reprezentuju Đorđevićev znalački izbor i otkrivaju umetničku mnogostranost u odabiru programa, na kojem se nalaze i kompozicije transcedentalne virtuoznosti Tokate R. Šumana i  Listove parafraze na Uvertiru Viljem Tel, koje uvek  izvodi sa sigurnošću i dozom individualnog pristupa prema muzici uopšte. Na koncertima iskazuje široku paletu muzičkih, tehaničkih, izražajnih ali i estetskih mogućnosti i prohteva, koju publika već prepoznaje na njegovim javnim nastupima.

prof. Rita Kinka, Akademija umetnosti u Novom Sadu 2006. godine.

 

Bogdan Đorđević je rođen 1977. godine u Novom Sadu. Bio je student u prvoj generaciji tzv. „nulte godine“ – pripremne klase Akademije umetnosti u Novom Sadu za izuzetne talente u klasama prof. Kemala Gekića i prof. Jokut Mihailović, kod koje je u junu 1995. godine vanrednim napredovanjem upisao redovne studije klavira. Kao student IV godine bio je dobitnik stipendije Fonda Univerziteta u Novom Sadu za mlade talente i uspešne studente kao jedini student sa muzičkog odseka. Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ – Beograd u kategoriji studenata 1997. godine. Diplomirao je 2000. godine  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi  prof. Kemala Gekića. Magistarske umetničke studije i specijalističke umetničke studije završio je u klasi prof. Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2006. godine. Održao je preko 100 solističkih koncerata i resitala, kao i nastupa sa orkestrom i kamernim sastavima u Novom Sadu (KCNS, Sinagoga, Studio M, Matica Srpska, Gradska kuća, SNP, Multimedijalni centar AUNS, Ogranak SANU, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Muzej Vojvodine), u Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Galerija SANU, Galerija Artget, Centar lepih umetnosti – Gvarnerius, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Kuća kralja Petra I, SKC, Mikser Haus Savamala, Dom kulture studentski grad, Dečji kulturni centar), u Somboru, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Vršcu, Loznici, Sremskim Karlovcima, Bečeju, Subotici, Zemunu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Kuli, Bačkoj Palanci. Nastupao je u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji. Bio je aktivan učesnik preko trideset majstorskih kurseva i letnjih škola klavira u organizaciji Evropskog udruženja klavirskih pedagoga, EPTA), Panoptikum muzikum (YALE), Društva F. Šopen, Kolarčeve Zadužbine. Usavršavao se i sarađivao sa klavirskim pedagozima kao što su Arbo Valdma, Dušan Trbojević, Aleksandar Serdar. Realizovao je značajan broj snimaka za radio i televizijske stanice, zabeležio gostovanja u emisijama „Dragstor ozbiljne muzike“; „Susretanja“; „Ad Libitum“; kao izvođač kompozicija J. S. Baha i F. Lista, snimio dokumentarni film u produkciji TV Novi Sad „Polifonija u kamenu“ (2000) i emisiju „Rečju, slikom i muzikom“ (2003). Nastupao je u okviru kulturnih manifestacija kao što su „World Piano Conference“; „Noć Muzeja“; „Skopsko leto“; „Brankovo kolo“, „Dunavska sonata“. Zaposlen je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Ostvario je značajan broj nastupa kao klavirski saradnik sa učenicima Solo pevanja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja