ПРИКАЗАН ФИЛМ „ТЕЖИНА ЛАНАЦА 2“ БОРИСА МАЛАГУРСКОГ

07/02/2015

Невиђено интересовање и салве аплауза на отвореној сцени

 

10347414_804507329632620_466306037763787385_n

   У препуној Великој сали Културног центра Новог Сада одржана је дуго очекивана пројекција филма “Тежина ланаца 2”, редитеља Бориса Малагурског. Новосадска премијера овог остварења заинтересовала је велики број суграђана, о чему говори податак да се за филм тражила карта више, да су се аплаузи чули на све стране, и да ће филм бити приказан још три пута у Културном центру Новог Сада.

  Дело које је светску премијеру доживело у новембру на Монтекасино филмском фестивалу у Јоханезбургу одушевило је Новосађане, а редитељ Борис Малагурски захвалио се публици што је и по лошем времену одлучила да дође и сазна шта се то догађало на просторима Балкана након распада Југославије, и на који начин су одређене реформе утицале на економију, медије, војску, културу, образовање и политику.

  Редитељ је све то приказао и кроз екслузивне интервјуе са светски признатим величинама па су посетиоци у филму видели Ноама Чомског, Оливер Стоуна, Мајкла Парентија, Карлу Дел Понте…. Како је рекао Малагурски, сасвим је било природно да први део филма добије наставак.

– Док се први део бави распадом Југославије, у другом делу разјашњено је шта се дешавало након тога, и како је то утицало на поједине ствари у нашој држави. Реализација пројекта била је тешка, али су ми поједине институције изашле у сусрет и значајно допринеле да се филм нађе на великом платну. Захваљујући њима, вредном тиму и упорном раду успели смо да након две године завршимо и други део филма- рекао је Малагурски.

  Кроз приче о распродатим и опљачканим предузећима, корумпираним локалним политичарима, фиктивним трибуналима, деструктивним страним инвеститорима и разноразним економско-војним савезима, публика је могла да види како се деконструишу модерни митови о обећањима која ће нам донети бољи живот. Методе друштвене контроле уз помоћ одређених невладиних организација финансираних од стране западних влада и фондова разобличују се и нуди се другачији пут, пут који ће инспирисати младе да обликују будућност. Управо због тога овај редитељ активно и упорно ради, како би покренуо младе људе да размишљају и критички изнесу свој став. Оно што је нагласио као веома позитивну страну, када је у питању промоција другог дела филма, јесте то што су на свим досадашњим пројекцијама сале биле пуне младих лица, а како је рекао, њега као аутора то посебно радује јер то значи да лаганим корацима успева у ономе што му је крајњи циљ – буђење свести и критичког става у друштву.

  Улазнице по цени од 200 динара могу се резервисати на билетарници Културног центра Новог Сада сваког дана од 18,30 до 21 час на телефон 062 791320 , или у исто време купити на лицу места.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=y4TM0Rkz-yU[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rSJaTx8GlNY[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања