„Belezi vremena” Darko Tanasković

10/10/2014

 

Klub Tribina mladih novosadskog Kulturnog centra bio je isuviše mali za one koji su želeli da prisustvuju promociji knjige „Belezi vremena”, profesora dr Darka Tanaskovića. O knjizi, u izdanju „Pravoslavne reči”, u kojoj su satkani tekstovi Tanaskovića, govorili su i Episkop bački Gospodin dr Irinej, predsednik Matice srpske profesor dr Dragan Stanić i direktor izdavačke kuće „Pravoslavna reč” Zoran Gutović.
Na samom početku, direktor Kulturnog centra Novog Sada, doktor Andrej Fajgelj, zahvalio se prisutnima, posebno autoru i gostima koji su govorili o delu. U knjizi „Belezi vremena” skupljeno je više od 30 tekstova, eseja, ogleda i studija, koje je Tanasković objavljivao u nedeljniku „Pečat”. Episkop bački dr Irinej rekao je da ta knjiga predstavlja, na prvi pogled, jednu neobičnu zbirku tekstova gde se autor hvata u koštac sa temama naše savremenosti, ali nikada površno i pod utiskom trenutnih osećanja. „Tekstovi koji se nalaze u knjizi rađeni su pod autorovom prizmom, unutar veoma širokog istorijskog konteksta. Naravno, svi radovi su u vezi i u odnosu sa svetskim, istorijskim, duhovnim i političkim zbivanjima. To je ogromna vrednost i prednost ove knjige u odnosu na one koje se bave sličnom tematikom”, rekao je Episkop bački Gospodin dr Irinej.

 

U impresivno širokom tematskom rasponu tekstova, od kojih su neki eseji, produbljene studije, nadahnute polemičke rasprave, Tanasković pleni svojom erudicijom poznavanjem različitih kultura i preciznim analizama domaćih i međunarodnih političkih procesa. U svom radu, kako je objasnio, zalaganje je u poštovanju mere, tačnije, utvrđivanje mere u određenim stvarima. „Smatram da je gubljenje mere nešto što ponajviše opterećuje našu savremenu civilizaciju. Ne toliko da li je nešto tačno ili ne, dobro ili ne, već je problem gubljenje osećanja mere u stvarima. Ta antička, idealna proporcija mere, zlatni prosek, to je ono što se izgubilo i što moramo da vratimo u našu svakodnevnicu“, rekao je dr Tanasković, zahvalivši se Kulturnom centru Novog Sada i govornicima koji su nadahnuto govorili o njegovoj knjizi.

 

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Rw1cZ-SZDVc[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9RKDtCy85wM[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3rw9Jehq9b0[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cBCJAgNazu4[/youtube]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja