Anglosaksonska politika i Srbija u 20. veku

06/12/2013

Početkom 20. veka počinje javno da se govori o pozadinskoj politici koju vode velike svetske sile, a čiji potezi utiču na Balkan. Većina političkih stručnjaka, aktivno prateći i analizirajući istoriju, složno ističe da mnogi politički potezi povučeni na Balkanskom poluostrvu, stižu od Anglosaksonaca, tačnije iz Velike Britanije. Na ovu temu, u Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra, govorili su stručni i kompetentni predavači dr Miroslav Svirčević i dr Aleksandar Gajić. 

U četvrtoj seriji političkih tribina, posetioci Kulturnog centra Novog Sada mogli su da čuju kako i na koji način su Velika Britanija, a kasnije i Amerika, uticale na političke poteze na Balkanu, a posebno na političke odluke u našoj zemlji. Dr Miroslav Svirčević hronološki je objasnio kako su se Englezi ponašali prema Srbiji, naglasivši da je njihov prvi i osnovni cilj bio da ne dozvole Rusiji da se približi i ostvari političke interese sa našom zemljom. Glavni razlog za to bio je strah od jačanja Rusije , ali i promena engleske politike, nakon Prvog svetskog rata, koja i dalje teži ka uništenju Rusije, ali i surovijim političkim potezima ka Srbiji. 
-Kada kažemo Anglosaksonska politika jasno je da mislimo na Veliku Britaniju. Generalni pravac Engleske u 19. veku bio je uništiti Rusiju i sačuvati Osmansko carstvo, kako bi Velika Britanija ostala najveća svetska sila. Kroz istoriju, ona ima stalno jedan cilj, ne dozvoliti Rusiji da se probije do Jadranskog mora i Bliskog Istoka. – rekao je Svirčević, objašnjavajući kakve je političke poteze naša zemlja morala da povlači kako bi opstala i sačuvala svoj teritorijalni integritet. 

Čak iako u nekim slučajevima, usled različitih pogrešnih poteza, naša zemlja, ali i ostatak Balkana, nisu uspevali da ostvare dobro za sebe, oni su na neki način opstajali, i to u uglavnom uz pomoć svojih saveznika. Srbija je često bila nasamarena i vekovima unazad taj scenario je vrlo pažljivo bio izrežiran i dobro pripremljen. Dr Aleksandar Gajić ističe da i danas ne prestaje kontrola i politički uticaj Anglosaksonaca na našu zemlju i Balkan, koja je deo oboda i veza Evrope preko Bliskog Istoka.

– Balkan i naša zemlja su najkraći strateški put za izbijanje na sredozemna i topla mora. Stoga se ne dozvoljava da se stvori država koja će kontrolisati korita Dunava i izlaziti na dva mora.- rekao je Gajić, objašnjavajući da ovaj strateško geoplitički cilj dugi niz godina ne dozvoljva našoj zemlji da napreduje, te je kontrolišu velike svetske sile. 

U drugom delu, nakon izlaganja gostiju, publika je imala priliku da postavi pitanja u vezi sa temom tribine. Prisutne su najviše zanimalii politički potezi koje je naša zemlja nedavno povukla, ali i koliko anglosaksonska politika ima uticaja na to. Stručnjaci su vrlo rado odgovarali, te su i najavili nova istraživanja i činjenice koja imaju veze sa sadašnjom politikom naše zemlje i uticajem spoljašnje politike na nju.

Foto: Ana Jovičić

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EQae2RfWJN4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BAFkvhP_brQ[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja